Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I forna tiders religioner fanns en rad gudar med olika funktioner, som till exempel i vikingatidens asatro. Bilden är från  vikingakomedin
I forna tiders religioner fanns en rad gudar med olika funktioner, som till exempel i vikingatidens asatro. Bilden är från vikingakomedin "Hem till Midgård" där skådespelarna Fredde Granberg och Marko "Markoolio" Lehtosalo hade huvudrollerna. Bild: OLA TORKELSSON

Chefer är de nya gudarna

Man bär fram offer till dem genom att ge dem höga löner.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

I forna tiders religioner skapade människan en rad gudar med olika funktioner, som garanter för regn, lycka, tröst, framgång m.m. Gudarna ansågs stå över vanliga människor och man bar fram offer till dem med formeln: ”Vi ger er på det att ni må ge oss. Ju mer vi ger desto mer förväntar vi av er.” Det tragiska var att formeln inte alls fungerade hur mycket man än offrade till dem. Regn, lycka, tröst, framgång gick inte att påverka. Det här gick förr under namnet primitiv religion.

Jag anser att denna religionsform nu åter har uppstått. Chefer i den kommunala sektorn tilldelas närmast gudomlig status och man bär fram offer till dem genom att ge dem höga löner och hoppas, nu som då, att den gamla formeln ska fungera. Det tragiska är nog att den inte fungerar hur höga lönerna än blir. När cheferna får sluta, får sparken eller skiljs från jobbet som det så elegant heter, glömmer man inte av att de har gudomlig status och betalar ut höga belopp till dem. En fallen gud kan man ju inte behandla hur som helst!

Vanliga människor som inte tillhör ”den gudomliga världen” till exempel som arbetar och sliter ut sig inom vården kan inte räkna med gudomlig behandling. Istället får de, tillsammans med alla vi andra, som inte är ”gudomliga” snällt ge av sina skattepengar som offergåvor till ”gudarna”!

Det är dags att snarast överge denna primitiva religionsutövning!

Lars Danielsson

Varberg.