Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En fågelholk i trädgården gör inte att den biologiska mångfalden ökar när strandnära områden exploateras, skriver insändarskribenten. Bild: Hasse Holmberg / TT
En fågelholk i trädgården gör inte att den biologiska mångfalden ökar när strandnära områden exploateras, skriver insändarskribenten. Bild: Hasse Holmberg / TT

Centerpartistiskt nyspråk modell ”1984”

Mångfalden ökar inte av exploatering av strandnära natur.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Mångfalden ökar med lättnader i strandskyddet

I Georg Orwells berömda framtidsvision ”1984”, skapades ”Nyspråket”, som innebar att känsliga och kontroversiella ords betydelse vattnades ur, eller förändrade sin laddning och valör. Till exempel ordet ”fri” betyder inte som i tankefrihet eller yttrandefrihet, utan används snarare som i ”Staden är fri från råttor”.

Centerpartisterna Ingemar Johansson och Mari-Louise Wernerssons har skrivit en insändare i HN 10/4, som hävdar att centerns förslag på förminskat strandskydd förbättrar den strandnära biologiska mångfalden i polemik mot SNF (Per Olof Eriksson), som hävdar motsatsen!

Centerpartisterna hävdar på fullt allvar att den biologiska mångfalden ökar genom exploatering av strandnära natur. Genom att skapa tomter som bebyggs skulle biologiska mångfalden öka! Som exempel beskrivs uppsättandes fågelholkar, trädgårdsskötsel och ”formande av sitt eget paradis”.

Nej Centerpartiet! Det är ”nyspråk” att hävda att ökad exploatering leder till ökad biologisk mångfald i känslig strandnära natur!

Ökad biologisk mångfald skapas framförallt genom att naturen skyddas från människans exploatering.

Morups Tånge

Per Mattsson