Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Söderskolan
Söderskolan

Centerns utspel om Söderskolan är ren populism

De får inte ihop helhetspusslet med alla sina löften.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå:

Oppositionen går till val på att behålla Söderskolans högstadium

Oppositionen verkar nu i media driva frågan om att behålla Söderskolans högstadium. De har dock fortfarande aldrig lagt ett sådant förslag i en politisk församling och jag vet varför. De får inte ihop helhetspusslet med alla sina löften. De kan inte samtidigt behålla Söderskolans 7-9, införa F-6 på de minsta landsbygdsskolorna, bygga Tröingeskolan, utöka Apelskolan och dessutom tillåta ännu fler friskolor i staden. Antalet elever räcker helt enkelt inte till. Därför måste deras populistiska utspel om att behålla Söderskolans högstadie granskas. Vilka skolor ska de lägga ner istället? Är det möjligen som så att de har sparat sin idé från förra mandatperioden om att lägga ner alla landsbygdsskolor med färre än 100 elever och göra Söderskolan och Apelskolan till storskolor? Det om något skulle vara ett hårt slag för de yngsta barnen på landsbygden i Årstad, Fagered, Ätran, Älvsered, Okome och kanske även i Ljungby.

I det beslutade förslaget utökar vi de minsta landsbygdsskolorna och Apelskolans högstadium. Upptagningsområden görs om så att lärare och elever på alla skolor får mer rimliga möjligheter att lyckas i klassrummet utifrån föräldrars utbildning, inkomst och bakgrund. Sammantaget kommer förslaget innebära att lärarna får bättre möjligheter att lyckas med sitt uppdrag med att få alla elever att klara betygen.

Frågan om den nya grundskoleorganisationen avgjordes för över ett år sen helt enligt kommunallagen. Det fanns inget motförslag trots att oppositionen haft representanter med i processen i flera år. Det är dags att gå vidare och ge lärare och rektorer arbetsro för att genomföra den här förändringen. Jag förstår att det gör ont för de skolpolitiker som bor i Heberg men detta är den bästa helhetslösningen för hela kommunen.

Per Svensson, (S)

Kommunstyrelsens ordförande