Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Trähus. Trä utnyttjas inte med sin fulla potential i byggsektorn idag men utveckling av ny teknik går fort och vi kommer framöver kunna bygga fler och större byggnader med trä. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Bygg Västerport i trä

Forskning visar klimatfördelar med byggnation i trä.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Kristdemokraterna i Varberg har vid flera tillfällen lyft de stora miljöfördelarna som finns med att utföra byggnationen av Västerport i trä.

Varbergs hamn är en av landets största exporthamnar för trävaror. Inom Varbergs kommun finns flera branschledande företag inom svensk träindustri. Detta tillsammans med det faktum att trä är ett bra miljöval borde göra det självklart att byggnation sker med trä i större utsträckning.

Forskning visar klimatfördelar med byggnation i trä.

Byggsektorn släpper i Sverige årligen ut ca10 miljoner ton koldioxid. Det är lika mycket som all biltrafik sammantaget årligen släpper ut. Många röster höjs nu för att vi på allvar behöver se över hur vi bygger och vilken klimatpåverkan byggandet har. Det behövs en omställning och trämaterial kommer vara en mycket viktig resurs i detta. Ett fyravåningshus i trä medför ett nettoupptag av 150 ton koldioxid visar forskning från Mittuniversitetet. Detta är möjligt tack vare att koldioxiden lagras i de växande träden. Inget annat byggmaterial som används i större skala har denna förmåga att binda koldioxid.

Träbyggandet utgår till skillnad från andra byggmaterial från en förnybar naturresurs och förbrukar inte ändliga råvaror.

Trä utnyttjas inte med sin fulla potential i byggsektorn idag men utveckling av ny teknik går fort och vi kommer framöver kunna bygga fler och större byggnader med trä. Att producera välisolerade bostadshus med trästomme är dessutom resurseffektivt.

Intresset för och satsningen på träbyggnadsteknik ökar i Sverige och i hela världen.

Genom ny teknik med korslimmat trä kan byggelement i trä ersätta betongelement i byggnadskonstruktioner.

Såväl Stora Enso som Södra Wood i Värö har påbörjat byggnation av fabriker för att framställa byggelement med denna teknik.

Vi Kristdemokrater värnar miljön och med detta som bakgrund är det självklart för oss att verka för att kommande byggnation av Västerport sker i trä där så är möjligt.

Detta skulle vara ett bra exempel på handling av Varbergs motto ”Västsveriges kreativa mittpunkt”. Synonym för kreativ är nyskapande och nydanande.

Vi får inte missa denna möjlighet att skapa framtidens stadsdel Västerport.

Morgan Börjesson (KD)

Varberg