Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi hallänningar bör bjuda in det nya bolaget Kärnfull för diskussioner om att bygga fler reaktorer på Ringhals, skriver debattörerna. Bild: Jonas Lindstedt/TT
Vi hallänningar bör bjuda in det nya bolaget Kärnfull för diskussioner om att bygga fler reaktorer på Ringhals, skriver debattörerna. Bild: Jonas Lindstedt/TT

Bygg ny kärnkraft på Ringhals

Regeringen har inte på många år bekymrat sig över försörjningstryggheten eller de geopolitiska riskerna med att vi är beroende av att el alltid kan komma från grannländerna, skriver Cecilia Rönn (L), Tobias Carlsson (L) och Petra Hygrell (L).

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Klimatomställningen och den växande industrin ger Sverige ett ökande elbehov. Produktionen och distributionen av el måste fördubblas. Vindkraften har växt kraftigt, men även motståndet. Även om det vore tekniskt möjligt skulle inte det accepteras att låta vindkraften växa till fem gånger sin nuvarande storlek.

Vi behöver ny kärnkraft. I södra Sverige skulle den behövas redan idag. De skyhöga och oförutsägbara priserna beror på att en stor del av elproduktionen försvann när regeringen – trots Liberalernas protester – lät reaktorerna stänga. Regeringen har inte på många år bekymrat sig över försörjningstryggheten eller de geopolitiska riskerna med att vi är beroende av att el alltid kan komma från grannländerna.

I norra Sverige bygger nyindustrialiseringen helt på pålitlig tillgång på fossilfri el. Det elöverskott som finns är inte stort. Det är mer än väl inmutat av de satsningar som planeras.

I måndags presenterades en ny aktör som ska förbereda för ny kärnkraft. Ringhals är en av få platser där det idag är tillåtet att bygga nya reaktorer. Här i Halland finns också den infrastruktur och den kunskap som krävs. Ingenstans i landet är stödet för kärnkraften så starkt som i närheten av kärnkraftverken. Hos oss vid Ringhals säger 90 procent av de tillfrågade att de har stort eller mycket stort förtroende för kraftverket. Kring Forsmark är siffran 88 procent. Vi som lever med kärnkraften förstår den. Vi vet att den är säker och bidrar till samhället.

Vi hallänningar bör bjuda in det nya bolaget Kärnfull för diskussioner om att bygga fler reaktorer på Ringhals. Den starka utvecklingen av industrin i Västsverige är beroende av stabil produktion av el, värme och vätgas. Nya reaktorer kan ge oss allt och de behövs också för att södra Sverige åter ska få rimliga stabila elpriser.

Att det nu finns ett företag som vill bygga kärnkraft i Sverige är goda nyheter. Vi ska inte missa chansen att dra nytta av den positiva utvecklingen. Vi ska bjuda in dem att investera i Halland.

Cecilia Rönn (L)

toppkandidat riksdagen

Tobias Carlsson (L)

toppkandidat kommunfullmäktige Varberg

Petra Hygrell (L)

toppkandidat kommunfullmäktige Falkenberg