Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bygg ingen vindkraftpark längs Hallandskusten

Riksintresse för mänskovård bör läggas till för kustområdet från Särdal–Steninge till strax söder om Falkenbergs stad, skriver viskompositören, författaren och trubaduren, Alf Hambe, Steninge.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

För ett par veckor sedan var jag i Falkenberg och såg en ambitiös utställning om planerade vindkraftverk utanför Hallandskusten. Där gavs tillfälle att ställa frågor, och man kunde via en fotografisk installation se de planerade vindkraftverkens positioner.

För några år sedan var ju samma projekt aktuellt men fick avslag i alla instanser. Vi var många som andades ut, men nu fanns de alltså där igen och hade dessutom vuxit från 30 till 49 stycken. Platsen är ungefär densamma.

Det som förvånar mig är att de allra flesta jag talar med inte har en aning om det hela, eller också inte har insett vad det innebär för kustmiljön.

När jag for hem från utställningen i Falkenberg tyckte jag mig ha stått bakom ett stängsel. Som till exempel vid bilden från en av de vackraste platserna, Bobergs udde (Grimsholmen). Där täckte vindkraftverken hela synranden.

Faktum är att så gott som hela havsutsikten mellan Halmstad och Falkenberg kommer att domineras av detta stängsel. Där fastnar blicken som förut hade vilat utmed det fantastiska mötet mellan land, hav och himmel.

Jag ser i en skrift från Stadsbyggnadskontoret i Halmstad en översiktskarta över kustområdet från Särdal–Steninge till strax söder om Falkenbergs stad. Hela området är utmärkt med beteckningen: Riksintresse för naturvård och Riksintresse för friluftsliv. Större delen av detta har sen gammalt varit avsatt som naturreservat. På nämnda karta är gränsen dragen ett bra stycke ut till havs.

För mig känns det som en bekräftelse på havets och den fria horisontens betydelse. Så jag tillåter mig att göra ett tillägg: Riksintresse för naturvård, friluftsliv och – mänskovård. Och då handlar det inte bara om för kroppen hälsosamma promenader med intressanta naturiakttagelser.

Det aktuella området är i lika hög grad ovärderligt som en plats där – för att citera Ulf Lundell – ”själen kan få ro” (Ur ”Öppna landskap”). Och det, menar jag, låter sig svårligen göras med ett vindkraftområde av minst närbelägna danska ön Anholts storlek, men inte med dess lågmälda profil utan med snurrande propellrar och blinkande ljus i vitt och rött.

Jag tillåter mig att avsluta med ett citat av mig själv ur sången ”Strandkväde” (Ur samlingen ”Visa i Molom”):

Här sköljer vågorna från horisonten fritt ned emot stranden.

Här lutar havet sig hisnande upp emot himlen och solen.

Fri från skymmande ting är din bukiga blånande linje.

Fritt seglar minnenas öar och drömmarnas vikingadrakar

fram till min strandkant och sjunger inom mig om världarna bortom.

Med bekymrad hälsning!

Alf Hambe