Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

BJUV 20190822Vallmons förskola i Bjuv använder tekniska hjälpmedel. Här syns en programmeringsbar robot som man med enkla knapptryck kan få att röra sig i olika mönster.Foto: Andreas Hillergren / TT / kod 10600 Bild: Andreas Hillergren/TT
BJUV 20190822Vallmons förskola i Bjuv använder tekniska hjälpmedel. Här syns en programmeringsbar robot som man med enkla knapptryck kan få att röra sig i olika mönster.Foto: Andreas Hillergren / TT / kod 10600 Bild: Andreas Hillergren/TT

Bygg förskolan i Fegen istället

Båda samhällena kan gynnas, inte bara ett av dem.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

artikeln ”Ny förskola och sjönära bebyggelse i Ätran planeras”

Tankarna om ett nytt bostadsområde i Ätran är god och kommer locka till sig fler invånare. Men en ny förskola bör inte placeras i Ätran utan i Fegen. I Ätran finns redan två förskolor. Enligt 2020 års räkning från Statistiska centralbyrån är det uppmätt att det bor 242 människor i Fegen. I Ätran bor det enligt samma års statistik 405 personer. Det är inte rimligt att placera tre förskolor i en ort som har 405 invånare medan grannsamhället inte har någon förskola men har 242 invånare.

"Idag får föräldrar i Fegen köra till Okome eller till Ullared för att det inte finns plats. Det måste göras ett omtag”, säger Anneli Andélen (C), i artikeln.

För föräldrarna från Fegen gynnar det dem mer om förskolan placeras i Fegen. Det är flera föräldrar som inte arbetar i Falkenbergs kommun och som således inte kör till eller genom Ätran för att ta sig till jobbet. Det är inte bara bättre att placera förskolan i Fegen för att underlätta för de som bor i samhället. Det är även bra ur ett miljöperspektiv. Även om tanken kan vara att flytta och göra den befintliga kommunala förskolan i Ätran större så är det bättre att behålla den nuvarande och bygga en ny i Fegen.

Invånarantalet har ökat från 185 år 2000 till 242 år 2020 i Fegen, enligt SCB. I Ätran har befolkningsutvecklingen ökat med en invånare från 404 till 405 under samma tidsperiod, enligt SCB. Kommunen må se Ätran som en serviceort som de vill ska växa. Dock har Fegen vuxit procentuellt mer och fortsätter växa men har alltjämt ingen förskola. Detta bör kommunen se över istället för att planera en ny i Ätran.

Att bygga en förskola i Fegen bör ses som en rimlig framtidsinvestering av Falkenbergs kommun sett till den ökande befolkningen. Kommunen valde att inte låna ut pengar för att behålla den dåvarande privatägda förskolan Siklöjan. Nu har kommunen chansen att bygga en egen på några av sina marker i samhället. Genom att bygga bostadsområde i Ätran och förskola i Fegen hade båda samhällena gynnats. Inte bara ett av dem.

Undrande