Apropå
Fel, fel, fel - av mig!
Det har aldrig funnits en brunn i Brunnsparken vilket jag hävdade i en insändare häromdagen. Det jag trodde var en brunn var "bara" en av de många fina blomsterarrangemangen i parken.
Jag läser i den kulturhistoriska utredningen som gjordes 2013 av Britt-Marie Lennartsson på uppdrag av Varbergs kommun:
Brunnsparken har fått sitt namn efter den brunnsbyggnad som uppfördes där 1837. Här serverades vatten från Svartekällan i Apelviken. Vattnet transporterades till brunnshuset som var ett societetshus med stor salong, förmak, toalettrum och större serveringsrum. Men 1883 byggdes societetshuset i Badhusparken, verksamheten i Brunnsparken fick mindre och mindre betydelse och 1891 revs brunnshuset.
Brunnsparken blev en del av kurortsstadens viktiga stråk mellan torget, kyrkan, badanläggningarna och Societetparken. Denna information om parkens historia borde finnas i parken, tycker jag. Men det gör den kanske redan, fast jag inte sett den?
I den kulturhistoriska utredningen finns rekommendationer: Brunnsparken behöver en identitet som grundar sig på en idé om vad den ska fylla för funktion.
Varför inte gräva en brunn? Uppföra en fontän med en krans av parkbänkar runt om? Det skulle bli ett rum för möten.
Eva Molander,
sommarboende i Kärradal
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och HN förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.