Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Barngruppernas storlek ökar och antalet pedagoger i varje grupp minskar. Bild: Hasse Holmberg/TT
Barngruppernas storlek ökar och antalet pedagoger i varje grupp minskar. Bild: Hasse Holmberg/TT

Bun:s beslut ger förödande konsekvenser

Förskolan i Varberg är redan i ett ansträngt läge.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Barn och utbildningsnämnden har beslutat om budget för 2019 och tagit ett beslut på att barnpengen ska minskas med cirka 10 miljoner kronor.

Detta kommer påverka alla de barn vi har i förskolan på ett oerhört negativt sätt. Förskolan i Varberg är redan i ett ansträngt läge och att minska resurserna ännu mer kommer få förödande konsekvenser. Barnen i förskolan mår inte bra, personalen i förskolan mår inte bra och förskolecheferna slutar.

De barn som är i behov av extra anpassningar och särskilt stöd får inte den stöttning de behöver. Barngruppernas storlek ökar och antalet pedagoger i varje grupp minskar. Det är inte ovanligt att det är två pedagoger med 12 små barn (ett- och tvååringar) varje eftermiddag. Alla ni som känner ett litet barn förstår ju direkt att en ettåring inte får det hen behöver i en sådan situation. Pedagogerna gör alltid sitt bästa och möter vårdnadshavare och barn med ett leende på läpparna för att sedan brista ut i gråt när man frågar hur dom mår. Pedagogerna kan inte leva upp till de krav som ställs på dem utifrån läroplanen och politikernas beslut om att minska barnpengen gör det helt omöjligt att följa skollagen.

Jag bevakade förskolan noga i valet och samtliga partier lyfte fram att de tyckte att förskolan var viktig, att dom skulle satsa på förskolan och jobba för att minska barngrupperna. Ändå väljer M, C, L, Mp, KD och Sd att godkänna budgeten och en minskning på barnpengen i förskolan. Vilket skämt!! Förstår de ens vad dom gör?

Jag känner mig så oerhört besviken och uppgiven. Hur ska man kunna skapa en förskola som är trygg, rolig och lärorik för alla som deltar när vi får helt omöjliga förutsättningar? Hur ska vi kunna skapa en verksamhet som utgår från en helhetssyn på barnet och barnets behov? Hur ska vi kunna hålla grundläggande värden som människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan könen samt solidaritet med svaga och utsatta levande? Vi kan inte trolla längre!!

Verksam inom förskolan i Varberg