Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att vård och omsorg kommer att kräva stora resurser då vi lever allt längre är väl känt, skriver debattörerna. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Att vård och omsorg kommer att kräva stora resurser då vi lever allt längre är väl känt, skriver debattörerna. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Bromsa inte kommunens utveckling inom vård och omsorg

Välfärdsteknologi behövs.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Regeringen med samarbetspartierna har avsatt 20 miljarder till välfärden, ett välkommet miljardregn. För Falkenbergs kommuns äldreomsorg, som annars går med stort underskott kommer bidraget att ge oss möjligheter att bibehålla vårdens och omsorgens kvalité samt att planera och utveckla framåt.

Socialdemokraterna väljer bort denna utveckling, flera år av satsningar på välfärdsteknologi (PIO projektet) planeras att avvecklas med risk för att duktig personal omplaceras eller slutar, en samlad lokal kunskapsbank blir snart inaktuell och attraktiv rekryteringsbas och åtskilliga ekonomiska resurser kastas bort.

Välfärd i hela kommunen är en av Centerpartiet kärnfrågor där vård och omsorg av våra äldre är ett av våra prioriterade områden. Vi vill behålla och utveckla satsningen på välfärdsteknologi.

Att vård och omsorg kommer att kräva stora resurser då vi lever allt längre är väl känt och oavsett om ökade ekonomiska satsningar genomförs kommer nytänkande och tekniska lösningar att vara nödvändiga.

Vi, Centerpartiet, har tillsammans med tidigare allians partier infört och integrerat välfärdsteknologi genom Pio-projektet, ett projekt som startats för att utveckla och att föra in välfärdsteknologi i vården.

Tekniken har hjälpt oss att öka de äldres integritet, förbättrat arbetsmiljön för de anställda och gjort det möjligt att använda Falkenbergs skattepengar effektivare.

För Falkenbergs kommuns del innebär det statliga bidraget en fantastisk möjlighet till extra satsningar, satsningar vars huvudsak inte är att stoppa eller eliminera budgetunderskottet, utan att stärka och utveckla vården.

Nu när det finns en möjlighet att bromsa avvecklingen av Pio-projektet, vill vi utvidga Pio-projekten och att tillsammans med anhöriga och organisationer utveckla välfärdsteknologi inom funktionsnedsättningsområdet.

Satsning på den lokala välfärdsteknologi, Pio-projekten, är dock inte bara resurstillskott utan också nytänkande. Vi kanske inte kan göra på samma sätt som tidigare i alla sammanhang.

Stoppa nedläggningen av Pio- projektet, tänk framåt, inse att framtiden är här.

Anneli Andelén (C)

Shlomo Gavie (C)

Annette Ivarsson (C)

Anne Kristensson (C)

Monica Hansson (C)