Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ingvar Karmhed / SvD / TT
Bild: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Bravo Varberg – i framkant för ett rökfritt Sverige

Målet är att Sverige skall vara rökfritt 2025.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ledaren "Varberg – snart bäst i klassen på förbudsiver?"

Maria Haldesten använder sin kraft till att ondgöra sig över att ansvarsfulla politiker i Varberg vill göra stränderna rökfria. Det är deprimerande. Jag tror dessbättre att hon är rätt ensam om sin upprördhet. Rökarna blir färre och färre och även de mest inbitna rökarna önskar i nästan alla fall att de aldrig börjat. Alla är överens om att rökningen tillhör en svunnen tid. Mänskligheten är klokare än så i dag.

Målet är att Sverige skall vara rökfritt 2025. Det kommer sannolikt inte att uppnås till fullo men ett mål värt att sträva efter. Det finns inga argument för rökningen som sådan. Jag upprepar, inga. Ett av många sätt att uppnå målet om ett rökfritt Sverige är att skapa fler rökfria miljöer. Att ge fler möjlighet att umgås i en rökfri miljö. Det handlar inte bara om att slippa den "passiva rökningen" som sådan, det handlar om dålig lukt, rinnande ögon, hosta och en osedvanligt dålig vana.

Vem som helst som vill har fortfarande rätt att röka. Men den som inte vill ta del av röken skall slippa. Såväl på restauranger och caféer som i busskön eller i teaterfoajén. Haldestens jämförelse med diktatoriska system är rent löjeväckande.

När förbudet mot rökning på restaurang infördes så skrek alla restaurangägare och många ledarskribenter högt. Det kommer att ta död på hela näringen! Idag är det rätt få saknar röken på restaurangen. Allra minst de som arbetar där.

Ledarskribenter borde ägna sin kraft åt att verka för en bättre framtid för så många som möjligt istället för att kämpa för bevarandet av det sämsta från ett annat årtusende.

Sören Eriksson

Svar

från ledarredaktionen.

Förbudshysterin har, tack och lov, fått väldigt många människor att reagera. Angiverisystemet likaså. För när Länsstyrelser som inte ser sig klara av uppdragen öppet uppmanar ”allmänheten” att anmäla näringsidkare är det fråga om metoder lånade från samhällssystem vi brukade förakta. Att Sören Eriksson inte ser det som bekymmersamt får stå för honom. Men att ledarskribenter har ett ansvar för att varna för en sådan utveckling är självklart.

Maria Haldesten

politisk redaktör