Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Forskning och utveckling som möjliggör ökad byggnation i trä sker snabbt i dag. Bild: Hasse Holmberg / TT

Bra miljöval att bygga i trä

Skälvklart måste dagens krav på brandskydd följas.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Miljösmart så länge det inte brinner"

Byggnation i trä är ett bra miljöval men självklart måste man följa dagens krav och regler som finns för brandskydd och utrymningssäkerhet men detta gäller oavsett val av byggnadsmaterial. Forskning och utveckling som möjliggör ökad byggnation i trä sker snabbt idag genom framtagning av nya materialtyper till exempel korslimmade byggelement i trä.

Det vi säger är att byggnation i trä skall ske där så är möjligt med beaktande av till exempel brandsäkerhet och vi har inte sagt att nya hotellet i Västerport bör byggas i trä.

Du nämner bränder i Eksjö som ett exempel på det olämpliga med att bygga i trä men man kan inte jämföra brandsäkerheten i hundraåriga träbyggnader med byggnader uppförda i modern teknik och med dagens krav på brandsäkerhet.

RISE (tidigare Statens Provningsanstalt) skriver så här om träbyggnation.

"Är trä verkligen något för 2000-talets byggande? Frågar du oss, så är trä självklart det mest moderna materialet du kan använda i dag. Det är förnybart, miljövänligt, vackert, mångsidigt och energieffektivt. En viktig del av vår verksamhet är att öka möjligheten att använda trä i olika slags byggnadsverk, inte minst höga trähus och broar, för att bidra till ett hållbart samhälle." slut citat.

Så KD i Varberg är inte ensamma om att gilla träbyggnation som ett bra miljöval.

Morgan Börjesson (KD)

gruppledare