Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En gårdsförsäljning innebär ett ofördelaktigt fördel för de lokala producenterna och då kommer undantaget som tillåter oss ha Systembolaget att försvinna, skriver insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT
En gårdsförsäljning innebär ett ofördelaktigt fördel för de lokala producenterna och då kommer undantaget som tillåter oss ha Systembolaget att försvinna, skriver insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Bra med monopol för försäljning av alkoholhaltiga drycker

Fatta inga förhastade beslut som är allt för påverkade av lobbyverksamheten från alkoholproducenterna

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Varför slirar regeringen om gårdsförsäljning”

Återigen får vi höra dessa förespråkare av gårdsförsäljning klaga, allt producenterna vill är ju att få sälja sina produkter utanför kontrollen som Systembolaget erbjuder.

Alla vet att ökad försäljning av alkoholhaltiga drycker ökar bruket av alkohol. Ett ökat bruk innebär även ett ökat risk- och missbruk vilket påverkar familjer, kollegor och vården med extra belastning. Av bara den anledningen borde de flesta förstå varför ett monopol som sköter försäljningen av alkoholhaltiga drycker är bra.

När man sedan kollar hur systemet styrs är det ett undantag i EU:s regler som tillåter oss ha kvar Systembolaget. För att få detta system kvar får vi inte favorisera våra inhemska produkter utan måste se till att ett brett sortiment finns tillgängligt. Om vi skulle tillåta gårdsförsäljning blir konkurrensen snedvriden och EU kommer dra öronen åt sig. En gårdsförsäljning innebär ett ofördelaktigt fördel för de lokala producenterna och då kommer undantaget som tillåter oss ha Systembolaget att försvinna. Alla övriga producenter i Europa skulle då kunna börja sälja sina drycker på en gård här i Sverige. Varor fraktade över hela Europa som säljs billigare och konkurrerar ut de lokalproducerade dryckerna.

Tänk lite längre, tänk hela kedjan och fatta inga förhastade beslut som är allt för påverkade av lobbyverksamheten från alkoholproducenterna.

Politisk vilde

LÄS OCKSÅ: Varför slirar regeringen om gårdsförsäljning?