Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

ECT har från olika håll starkt ifrågasatts, och i flera länder är den helt eller delvis förbjuden, skriver Carita Boulwén (SD) som ställde en interpellation i ämnet på regionfullmäktige i början av året. Bild: Johnny Samuelsson
ECT har från olika håll starkt ifrågasatts, och i flera länder är den helt eller delvis förbjuden, skriver Carita Boulwén (SD) som ställde en interpellation i ämnet på regionfullmäktige i början av året. Bild: Johnny Samuelsson

Bra att ECT-behandlingar uppmärksammas

ECT har från olika håll starkt ifrågasatts, och i flera länder är den helt eller delvis förbjuden, skriver Carita Boulwén (SD).

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Jag är glad över att jag ställde en interpellation angående ECT- behandlingar på regionfullmäktiges möte i början av året. Precis som önskat är debatten nu igång. Vi behöver uppmärksamma och reflektera över dessa behandlingar och dess biverkningar.

Elektrokonvulsiv behandling, eller elchocker, innebär alltså att man skickar elektrisk ström genom hjärnan och med det framkallar epileptiskt krampanfall. ECT ges inom psykiatrin vid behandling av psykiska sjukdomar och besvär, ca 80% ges mot depression.

Elbehandlingar har använts sedan 1930- talet efter att Italienska psykiatriker såg att grisar lugnades med elchocker innan de skulle slaktas. Behandlingarna tillämpades sedan på mentalsjukhusen, och man fick då enligt historiebeskrivningen ”mer lätthanterliga” patienter.

Förr i tiden användes varken bedövning eller muskelavslappnande och människor bröt både rygg, ben och tänder när kroppen började konvulsera. I dag sövs patienten ned och ges muskelavslappnande för att minska dessa skador.

ECT har från olika håll starkt ifrågasatts, och i flera länder är den helt eller delvis förbjuden. Människor har vittnat om hur de fått bestående men, minne som försvunnit och om hur hela deras liv blivit förstörda. En del patienter har frivilligt gått med på behandling, en del uppges ha blivit tvingade.

Socialstyrelsen har erkänt att det finns risk för bestående skador efter att människor har fått behandling, men fortsätter ändock att rekommendera det.

Patientförsäkringen har fått betala ut skadestånd till ett flertal individer som skadats av elchocker. Men trots anmälningar och en stor mängd vittnesmål om livslånga skador övertalas och tvingas fortfarande vårdtagare till elchocker i Sverige.

En rad läkare, sjuksköterskor och andra med erfarenhet inom vården har skrivit på ett upprop mot elchocker till barn, man vill att det ska förbjudas helt och hållet.

Jag har i en motion till Sverigedemokraternas Landsdagar därför föreslagit att vi som parti ska verka för att ECT på barn ska förbjudas. Allra helst önskar jag att stopp för all ECT då man ännu inte vet vad som egentligen sker med hjärnan, vilka resultat och biverkningar det ger på sikt.

Carita Boulwèn (SD)

gruppledare SD Region Halland

LÄS MER: Depression är ett allvarligt tillstånd

LÄS MER: Aldrig mer ECT