Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Cirkus. Djurens behov sätts inte först på cirkus, skriver insändarskribenten. Elefanterna på bilden uppträder för sista gången på cirkusen Ringling Brosand Barnum & Bailey om 2016 pensionerade elefanterna och strök dem från sin repertoar. Bild: Bill Sikes

Bort med vilda djur från cirkus

Ska det krävas djurplågeri för att vi ska få underhållning?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Att barn tycker det är roligt att gå på cirkus är ingen nyhet. Men att gå på cirkus där djur är en del av showen är inte okej! Jag tror inte folk är medvetna om hur djuren faktiskt har det på cirkusen när det inte är shower.

För det första tränas djuren på cirkus hårt redan från födseln för att radera ut deras naturliga beteenden och för att de ska lära sig att göra de onaturliga konsterna de sedan ska visa upp under cirkus showerna. För att lära sig de onaturliga konsterna belönas och bestraffas de på olika sätt. Dessutom blir de också intvingade i trånga utrymmen och transporter under hela deras liv.

Många tänker säkert att djuren inte skadas eftersom att de föddes i denna miljön men sanningen är att oavsett vart djuren är födda kommer de alltid att ha de naturliga beteendena i huvudet och kommer därför att skadas psykiskt även fast de aldrig varit i det vilda.

Djuren skadas också under träningarna då t.ex. elefanterna tvingas att stå på bakbenen och det är självklart att benen då skadas med tanke på att de väger flera ton och får all den vikten på två ben. Att det ska krävas djurplågeri för att vi ska få underhållning är en stor anledning till att inte gå på cirkusar med vilda djur som huvudnummer.

En annan anledning att skippa att gå på cirkus enligt “Djurens rätt” är att djurens behov sätts inte först. Det finns t.ex. bevis på att i de cirkusarna som har sjölejon som en del av sin show tillgodoser cirkus ägarna inte till sjölejonens behov, utan sjölejonen som behöver vistas i vatten för att kunna simma men får bara små bassänger som är långt ifrån de sjölejonen behöver.

Hur skulle det kännas ifall du var i djurens position? Jag tror inte att du skulle vilja vara instängd i trånga utrymmen, bli tvingad att göra onaturliga konster och inte få leva på det sättet du vill och att andra tjänar pengar på att se dig göra saker du inte vill.

Avslutningsvis, tycker ni verkligen att det är okej att djur skadas för att vi ska bli underhållna?

Elev från PS

LÄS MER: Cirkusar är Sveriges bästa djurhållare