Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

This Tuesday, March 10, 2015 photo shows the Google Chromebook Pixel laptop, in San Jose, Calif. (AP Photo/Jeff Chiu)  Bild: Jeff Chiu
This Tuesday, March 10, 2015 photo shows the Google Chromebook Pixel laptop, in San Jose, Calif. (AP Photo/Jeff Chiu) Bild: Jeff Chiu

Bort med chromebooks som skoldatorer!

Gör inte fler elever besvikna.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Förra året började jag på teknikprogrammet på Peder Skrivares skola, och var ganska exalterad inför att få en dator istället för en iPad. Denna datorn var en chromebook, och innan jag fick den visste jag inte hur jävla dålig den var. Detta är varför jag anser att chromebooks borde bytas ut mot andra digitala verktyg i skolan.

Till att börja med saknar chromebooks största delen av den funktionalitet som de flesta andra datorer har. Även om de har inbyggt stöd för linux, har kommunen valt att stänga av det. De enda program som en chromebook kan köra är android-appar och sådana som finns på webben.

En annan faktor som gör chromebooks till det värsta valet för undervisning, är att deras operativsystem och arbetsmiljö inte liknar någon annan dators. Vissa av mina klasskompisar hade aldrig använt en dator tidigare, och det är taskigt att låta en chromebook vara deras första upplevelse av en, och de kan dessutom behöva lära om sig när de börjar arbeta.

Många är nog skeptiska till mitt förslag, det måste ju finnas någon anledning till varför man använder chromebooks. På detta svarar jag nej. Jag frågade skolans IT-ansvarige om varför kommunen använder chromebooks. Till svar fick jag att den enda anledningen till varför de används, är för att kommunen kan ha mer kontroll över datorerna, men inte ens det lyckas de med. De som brukade spela på iPads spelar nu webbspel på chromebooks. Ingenting har förändrats.

För det sista är datorerna riktigt jävla dåliga för fjärrundervisning. Häromdan fick vi i uppgift att utveckla en produkt, och del av detta var att göra en CAD-modell. Naturligtvis var detta inte möjligt eftersom vi har chromebooks så istället fick vi göra en ritning på papper vilket är mycket mer omständigt, och kan inte bedömas på samma sätt som CAD.

Sammanfattningsvis vill jag meddela att många andra datorer är billigare än chromebooks, och om ni inte vill göra fler elever besvikna måste ni byta dator.

Hampus Edén

elev på Peder Skrivares skola