Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Digital utlåning kan inte ersätta skolbibliotekarien, skriver insändarskribenterna. Bild: Christine Olsson/TT
Digital utlåning kan inte ersätta skolbibliotekarien, skriver insändarskribenterna. Bild: Christine Olsson/TT

Borgerliga besparingar på bekostnad av personal och elever

Barn och elever hade inte behövt drabbas så.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

På fullmäktiges budgetmöte i november 2019 fattade Moderaterna, Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna beslut om budgetneddragningar för alla nämnders verksamhet. Förskole- och grundskolenämnden (FGN) ska spara 25,3 miljoner kronor 2020.

För att anpassa sig till en lägre budget tar nu Alliansen (M, C, L, KD) bort skolbibliotekarierna och den läsfrämjande verksamhet som Kultur- och fritidsnämnden bedriver. Beslutet stöddes även av SD i FGN. Socialdemokraterna lade däremot ett eget förslag om att behålla skolbibliotekarierna och istället hitta besparingar i nämndsverksamhet som inte drabbar barn och elever.

En dag i veckan går barnen på lågstadiet och lånar böcker med ”sin” bibliotekarie och veckan efter har bibliotekarien bokprat med högläsning för barnen. Något som aldrig kan ersättas med digital utlåning. Skolbibliotekarierna bidrar till ökad måluppfyllelse genom att skapa motivation till läsning liksom viktig kunskap om källkritik. Nu ska detta arbete läggas på redan arbetstyngda lärare.

Vi har i Sverige sett en nedåtgående trend av barns läsförståelse. Denna trend börjar sakta vända och att då spara in på läsfrämjande arbete är helt fel beslut. Socialdemokraterna vill satsa mer pengar på kärnverksamheten, dit skolbiblioteken räknas, och i vår budget till fullmäktige föreslog vi fem miljoner extra till skolan istället för att spara 25,3 miljoner som Alliansen nu gör.

Vi tror det är viktigt att kommunen jobbar ihop som en helhet. Att nämnderna inte arbetar i stuprör utan ser till kommunen och medborgarna som helhet. Alliansens besparingar tvingar nu förvaltningarna att kortsiktigt se till den egna verksamheten, och stjälpa varandras budgetar, istället för att öka samarbetet. Kultur- och fritidsnämnden tvingas säga upp två bibliotekarier och samtidigt hitta ytterligare besparingar. Förskole- och grundskolenämnden kanske når sin besparing, men det sker på bekostnad av den egna och andra nämnders personal, liksom elevers läsutveckling och måluppfyllelse.

Jenny Bolgert (S)

vice ordförande kultur- och fritidsnämnden

Linda Berggren (S)

vice ordförande förskole- och grundskolenämnden