Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varberg har Bockstensmannen. Ryssland har Lenin och Polen har Auschwitz, skriver insändarskribenten. Bild: Alexander Zemlianichenko, Niklas Larsson/TT, Markus Schreiber/TT
Varberg har Bockstensmannen. Ryssland har Lenin och Polen har Auschwitz, skriver insändarskribenten. Bild: Alexander Zemlianichenko, Niklas Larsson/TT, Markus Schreiber/TT

Bockstensmannen delar öde med Lenin och Auschwitz offer

Tre makabra turistattraktioner.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Begrav Bockstensmannen”

Varberg har Bockstensmannen. Ryssland har Lenin och Polen har Auschwitz.

1979 blev Auschwitz uppsatt på Unesco Världsarvlista. Där mördades över 1100000 människor judar, polacker, romer samt krigsfångar från hela Europa.

Det som måste ifrågasättas är varför man i utställningen har ett inglasat rum med hår från alla de mördade, 1,9 ton hår. Håret tillhör onekligen kroppen och skall inte ställas ut utan begravas. Det är makabert och de mördade skändas.

Sverige har Bockstensmannen på Varbergs museum på fästningen. Han är det bäst bevarade mossliket i Europa, klädesdräkten likaså. Han gick på jorden i mitten av 1300-talet. Det finns mycken vetskap om honom i det rum han har som gravplats. Det finns så mycken historia och han finns som docka med kläder på från den tiden. Allt detta räcker. Liket är bara makabert och har ingen funktion.

Jag har som lärare varit och tittat på Bockstensmannen tillsammans med klasser. När jag tänker tillbaka på det är det pinsamt.

Lenin är en annan världskänd person som ligger till allmän beskådan i Moskva, Lenins Mausoleum. Här förvaras Lenins kvarlevor och visas de balsamerade kvarlevorna sedan 1924 då Lenin dog.

Det är många ryssar som velat begrava Lenin med tanke på hur mycket ont han gjort, medan andra hyllar honom. Jag tror inte att Lenin är begravd ännu. Det är också en makaber turistattraktion

Marianne Johansson

Varberg

LÄS OCKSÅ: Begrav Bockstensmannen!