Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nakna män kan ha en avskräckande effekt, skriver insändarskribenten. Bild: Johan Nilsson/TT

Blottande döljs bakom "inofficiellt" nakenbad

Insändarskribenten kan inte se det rimliga i att någon oombedd visar sitt könsorgan.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på: "Många vill "visa upp sig" på Gubbanäsan" (18/6) och "Nakenbad på Getterön?" (13/6)

Har förstått att det finns de som anser att en får "skylla sig själv" om en promenerar på naturreservatet Gubbanäsan på Getterön och råkar möta en man som blottar sig. Det kan inte uppfattas som något annat än blottande när en naken man ställer sig i profil på en klippa några meter bort när en sitter och fikar med två små flickor, eller när en naken man sitter och skrevar och flinar mot en på bänken som nämndes i insändaren "Nakenbad på Getterön" den 13 juni. Har upplevt båda situationerna och kan inte se det rimliga i att någon ska kunna gå runt och oombedd visa sitt könsorgan, och därmed avskräcka andra från att vilja vistas i naturreservatet under sommartid.

Båda situationerna har uppstått långt ifrån vattnet, så de berörda männen (eller om det är samma man) verkar inte speciellt intresserade av att bada. "Inofficiell" är motsatsen till officiell, som betyder allmän, offentlig, fastslagen av myndighet. Så var finns existensberättigandet för det "inofficiella" nakenbadet?

Vill uppmana kommunen/länsstyrelsen/polisen eller vem som har ansvar att ta tag i situationen och förhindra att sexuellt ofredande dolt bakom ett icke-existerande nakenbad förekommer. I brottsbalken 6 kap 10 § står att sexuellt ofredande innebär: "Detsamma gäller den som blottar sig för någon annan på ett sätt som är ägnat att väcka obehag eller annars genom ord eller handlande ofredar en person på ett sätt som är ägnat att kränka personens sexuella integritet."

I HN idag står om det planerade hotellet i Västerport, och hur viktigt det är med "storytelling" för att sätta Varberg på kartan. Kan vi då få trevligare "stories" att berätta än de om nakna män som kränker andra och begränsar deras rörelsefrihet? Händer det igen, så kommer även jag att fotografera och polisanmäla, som personen i insändaren "Nakenbad på Getterön?"

På med badbyxorna eller åk till ett officiellt nakenbad!