Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inställda Wheels & Wings 2021 Bild: Edith Camilla Svensson
Inställda Wheels & Wings 2021 Bild: Edith Camilla Svensson

Blev det verkligen rätt nu?

Avspärrningarna hindrade även dem som inte tänkte cruisa

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Inför den stundande inställda Wheels & Wings-helgen hade Falkenbergs kommun tillsammans med polisen kraftsamlat bland annat genom införandet av ett antal lokala trafikföreskrifter som förbjöd fordonstrafik på vissa angivna gator och vägar i kommunen för att slippa få in oönskad trafik (cruisare) i de centrala delarna. Undantagna från trafikföreskriften var ”behörig trafik” men vad som är behörig trafik i sammanhanget framgår inte.

Min vana trogen tog jag bilen tillsammans med min son i fredags vid 19-tiden för att åka och handla på ICA Kvantum. Att jag inte tillhör de som eventuellt skulle komma att spontancruisa framgick med all tydlighet. Då jag kommer till Söderbrorondellen stoppas jag av en polis. – Det är avspärrat här. – Men, hur ska jag då ta mig till ICA Kvantum?

- Det vet jag inte, kan du inte handla på Coop istället? Här kommer du inte förbi.

Vad säger näringsidkarna inom det avspärrade området om att kommunen och polisen fullständigt stryper tillgången till deras affärer och butiker och att polisen dessutom hänvisar till konkurrenter? Vid en kontakt med ICA-handlaren visar det sig att de, en normal fredag, har hundratals kunder från kl. 18 (då avspärrningen påbörjades) och fram till stängning, den aktuella fredagen hade de 10 kunder i butiken under timmen mellan 18 och 19. Jag gissar att kommunen inte kommer kompensera dem för deras inkomstbortfall…

Att man inte vill att stan ska ”korka igen”, ha in en massa halvrisiga fordon med överförfriskade unga vuxna, det har jag full förståelse för, jag förstår argumentet att ”räddningstjänsten måste kunna komma fram”. Men en fredagskväll, vilken fredagskväll som helst under året, så är det ju trafik i centrum. Folk ska handla, gå på lokal, besöka vänner och bekanta. Nog borde väl poliserna vid avspärrningarna kunnat skilja på ”Wheels & Wings-fordon” och vanliga fordon med vanliga människor på väg mot vardagliga mål.

Undrande ICA-kund