Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kritiken mot byggsubventionerna var hård innan det infördes och kritiken har fortsatt. Bild: Hasse Holmberg / TT

Bidrag bygger inte bostäder

Problemet med subventioner är att det är först när de tas bort som man saknar dem.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Trots att de rödgröna under sin tid vid makten satsat 11,3 miljarder skattekronor på att subventionera privata byggföretag är byggresultatet långt ifrån målen. Istället för en byggtakt på 67 000 lägenheter per år som skulle behövts säger prognoserna att vi får 37 000, eller ännu färre.

Kritiken mot byggsubventionerna var hård innan det infördes och kritiken har fortsatt. I de flesta fall har de gått till bostäder som ändå hade byggts och i väldigt liten utsträckning till personer som är nya på bostadsmarknaden, eller har låga inkomster. Centerpartiet vill så snabbt som möjligt avveckla dem. Efter tre år ska de försvinna helt och ersättas av ett efterfrågedrivet bostadsbyggande där eventuella stöd ska riktas till de svagaste konsumenterna och till de orter där behovet att bygga finns men intresset är lågt.

När byggsubventionerna trappas ner ska det finnas pengar kvar för att tillgodose redan gjorda åtaganden och även räcka till dem som redan sökt och inte fått ansökan behandlad. Strax innan jul fattade Riksdagen ett beslut som innebär att bemyndigandet att göra nya åtaganden upphör vid årsskiftet. Att det blir så just nu är en följd av att Riksdagen veckan innan beslutat om budgetramar som följer den budget som lagts fram av M och KD och i slutvoteringen även stöddes av SD.

Trots vårt motstånd mot subventionerna är vi mycket kritiska till beslutet i den delen. Det var förhastat och kan komma att få omedelbara konsekvenser för byggföretag och fastighetsägare som är redo att ansöka, eller redan har ansökt och väntar på ett beslut. Det kan röra sig om 10 000 bostäder som faller mellan stolarna, senareläggs och hamnar i malpåse.

I Centerpartiet bostadspolitiska motion fanns en sådan snabbavveckling inte med. Det har varit angeläget för oss att byggsubventionerna fasas ut, men under ordnade former. Nu är vår uppmaning till Länsstyrelserna att skynda på handläggningen av de ansökningar som kommit in. Vi måste också uppmana den regering som förhoppningsvis tillträder snart att ta fram ett nytt bemyndigande som medger en mjuklandning istället för det tvärstopp vi riskerar nu.

Problemet med subventioner är att det är först när de tas bort som man saknar dem. De starka reaktionerna vi nu möter är bevis på varför en hållbar och långsiktig bostadspolitik inte ska tillåtas bli bidragsberoende. En ny regering måste vara beredd att göra strukturreformer inom bostadspolitiken som ger långsiktiga spelregler åt de som står i begrepp att bygga, köpa, hyra och hyra ut.

Ola Johansson (C)

riksdagsledamot

Bostadspolitisk talesperson