Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tobias Carlsson (L). Bild: Annika Karlbom
Tobias Carlsson (L). Bild: Annika Karlbom

Bevara Varberg – förtäta med varsamhet

Att säga nej till allt innebär att vi som stad och kommun skulle stagnera.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Under det senaste mötet i kommunfullmäktige kom två extremer i synen på förtätning till tals. Dels linjen att Varberg är färdigbyggt och att alla nya planer bör bemötas med ett tydligt nej. Dels linjen att säga ja till allt och som ursäkt till detta ange bevarande av jordbruksmark.

En så svartvit syn på framtiden är fördummande och borde genomskådas av väljarna i Varberg. Liberalerna har länge drivit linjen att Varberg kan förtätas med varsamhet. Det står inte i motsatsförhållande till att vi bevarar den bästa åkermarken.

Att säga nej till allt innebär att vi som stad och kommun skulle stagnera både ekonomiskt och demografiskt. Förvisso skulle allt bli sig likt men Varberg bör inte bli ett museum utan vara en levande och attraktiv stad.

Att okritiskt säga ja till ohämmad förtätning leder till att vi får en otrivsam stad. Hög och tät samt med hyresnivåer som de flesta ändå inte har råd att betala.

Naturligtvis kan man hålla två tankar i huvudet samtidigt. Genom kloka beslut är det möjligt att både bevara de miljöer som ger vår stad sin karaktär samtidigt som det naturligtvis finns platser som tål en tätare bebyggelse. Med kloka avvägningar kan vi både förtäta med varsamhet och bevara våra möjligheter att odla i framtiden.

Tobias Carlsson (L)

gruppledare Liberalerna Varberg