Kulturminnesmärkt. Redan 2005 föreslog vi Socialdemokrater att den gamla fabriken som är kulturminnesmärkt i högsta klassen skulle renoveras och användas till ett centrum för kreativt företagande och kulturverksamheter.
Kulturminnesmärkt. Redan 2005 föreslog vi Socialdemokrater att den gamla fabriken som är kulturminnesmärkt i högsta klassen skulle renoveras och användas till ett centrum för kreativt företagande och kulturverksamheter.

Bevara kvarteret Renen

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Debatt. För 111 år sedan, år 1896, startade Skandinaviska textilfabriken AB sin verksamhet i fabrikslokalerna i kvarteret Renen. Initiativtagare var Hugo Gerlach, en person som satte stark prägel på stora delar av den utveckling Varberg genomgick runt sekelskiftet. Bland mycket annat, såsom byggande av stadens första elverk, byggande av vattentornet och utveckling av vattenförsörjning i staden, så startade och utvecklade han flera olika företag. Skandinaviska textilfabriken AB, det första av flera textilföretag i kvarteret Renen, var utan tvivel Hugo Gerlachs mest betydande insats då dessa fabriker under lång tid starkt satte sin prägel på Varbergs utveckling.

Redan 2005, strax efter det att sista företaget som fanns i lokalerna beslutat lägga ner, föreslog vi socialdemokrater att den gamla fabriken som är kulturminnesmärkt i högsta klassen skulle renoveras och användas till ett centrum för kreativt företagande och kulturverksamheter. Denna idé utvecklades därefter av några entreprenörer som beskrev sina idéer i skriften ”Gerlachs Hallar, vision för ett kreativt företagscenter i Varberg”.

ANNONS

Vid den tiden var flera borgerliga partier starkt emot en sådan utveckling och de ville redan då riva byggnaderna och bygga bostäder på området. Mot den bakgrunden togs beslut att stänga av värmen, vilket fick förödande konsekvenser.

Kommunen har under våren tagit in två förundersökningar, från Sweco och från WSP. Sweco menar i sin rapport att A-hallen bör rivas, medan de ser att B-hallen kan bevaras. WSP lyfter helt bort alternativet rivning då byggnaden enligt PBL 8:13 är en särskilt värdefull byggnad som inte får förvanskas och de bedömer att stora delar av bjälkar och andra bärande takdelar, likväl som fönster väl går att bevara genom restaurering. De avslutar sin rapport med orden ”Utifrån både ett byggnadsantikvariskt och byggnadstekniskt perspektiv är det därför svårt att motivera rivning av byggnaden.”

I Kommunstyrelsen i september beslutade majoriteten att föreslå kommunfullmäktige att A- och B-hallen i kvarteret Renen skall rivas till en kostnad av minst 10 mkr.

Vi socialdemokrater föreslår att byggnaderna skall restaureras enligt WSP: s rapport. Därför vill vi att byggnaden snarast vädersäkras genom vindskydd och en förstudie om genomförandet tas fram. Vi vill också säkerställa att inte tunnelbygget påverkas negativt av arbetet. Bedömd kostnad för restaurering är 60 mkr inklusive vädertätning för ett år. När byggnaden kan börja användas efter saneringen av Renen tillkommer investering för anpassning av byggnaden.

ANNONS

En viktig byggnad i Varberg var Gerlachska huset. Detta stolta hus som Hugo Gerlach byggde som sin bostad år 1891 revs år 1977 efter ett ödesdigert politiskt beslut och trots många varbergares starka protester. Vi menar att det är ett stort misstag att återupprepa detta genom att riva byggnaderna på Renen 13.

Vi vill utgå från historien och utveckla och bygga framtiden genom att bildligt skapa den mittpunkt som finns i vår vision, ”Västkustens kreativa mittpunkt”. Här kan historien möta framtiden.

”Gjord gärning står ej att ändra” står det högt upp på väggen i den gamla skolaulan i nuvarande Stadshuset som i dag används som kommunstyrelsens sammanträdesrum.

Gerlachska huset kan vi aldrig återskapa. Där står gjord gärning ej att ändra. Gerlachska hallarna däremot har vi ännu möjlighet att bygga genom att kommunfullmäktige den 17 oktober beslutar att restaurera den gamla textilfabriken.

Jana Nilsson (S)

oppositionråd

ANNONS