Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Instövlande turister störde vid förberedelserna för begravning, skriver insändarskribenten. Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT
Instövlande turister störde vid förberedelserna för begravning, skriver insändarskribenten. Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT

Besökare störde i kyrkan inför begravningen

En familjehögtid ska väl ändå få vara en familjehögtid?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Las Vegas-vigslar i Falkenberg?"

Äntligen någon som vågar ryta ifrån angående kyrkans dåliga rutiner kring vad som skulle vara några av livets mest betydelsefulla händelser i livet som dop, bröllop och begravning i Svenska kyrkan, Falkenbergs församling.

När vi skulle planera en nära anhörigs begravning samlades vi i kyrkan med kantorn för att bestämma musiken som skulle spelas. Plötsligt stövlar det in ett gäng (turister?) som pratar så det ekar i hela kyrkan och stör en bra stund så vi får avbryta planeringen. Samma visa händer på dagen för begravningen. Ett gäng (turister?) kommer in i kyrkan medan vi förbereder blommor och annat inför begravningen, som skulle starta bara nån timme senare. De pratar också högt så det ekar i hela kyrkan, men det värsta av allt var att de tog kort på kistan och blommorna.

Skärpning Falkenbergs pastorat! En familjehögtid ska väl ändå få vara en familjehögtid och inte behöva kännas som ett officiellt jippo eller?

Med förhoppning om bättre rutiner vid familjehögtiderna

Svar

från Falkenbergs församling.

Våra kyrkor skall vara rum för gudstjänst, bön, stillhet och lovsång inför den levande Guden. Kyrkorummet är inte en privat lokal, utan ett rum som församlingen förvaltar. Det öppna kyrkorummet innebär också att vi där måste mötas i respekt för att vi människor kommer dit ur olika sammanhang. Till gudstjänsten kommer någon som är förtvivlad och uppgiven, någon som bubblar av skratt och någon som bär på en stor oro för veckan som kommer. Kanske är det just där allt detta möts, som vi kan ana Guds storhet.

Att ett rum är öppet betyder naturligtvis inte att man kan göra som man vill med det. Att gå in i ett rum där människor samlas för en begravning utan att visa respekt för sorgen och stillheten är bara dåligt omdöme och brist på hyfs. Vi som arbetar i församlingen kan hjälpa till att göra människor uppmärksamma på att en gudstjänst pågår. Om någon stör, kan vi säga till, men till sist måste var och en ta ansvar för sitt eget uppförande.

Staffan Orrdal

kyrkoherde