Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skolstängning eller fortsatt öppna skolor har inte påverkat antalet rapporterade fall bland barn i vare sig Finland eller Sverige, skriver insändarskribenten. Bild: Berit Roald

Beröva inte ungdomar deras lagstadgade rätt till skolgång

Krav på skolstängning är inte långt från totalitära regimers politik.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ledaren ”Vela inte om skolstängning vid smitta

Jag skrev faktiskt en insändare häromdagen om att rektorn på Falkenbergs Gymnasieskola skulle införa begränsningar i elevernas rörelsefrihet, och påpekade att det i samma tidning några sidor längre in i tidningen fanns en artikel där man hade intervjuat en professor som sa att ungdomar inte sprider smitta och att de inte riskerar allvarliga konsekvenser vid eventuell insjuknad. Efter det så kom det ytterligare en studie från vårt närområde som visade exakt samma sak där man hade jämfört Sverige och Finland (som hade en nedstängning av skolan) och här kommer ett urklipp från sammanfattningen:

”Allvarlig covid-19, definierad som behov av vård på IVA, är mycket ovanligt i båda länderna i den här åldersgruppen och inga dödsfall har rapporterats. Smittspårningar på skolor i Finland har inte visat att barn smittat vidare och i Sverige har en jämförelse mellan olika yrkesgrupper visat att lärare i förskola och grundskola inte är överrepresenterade bland rapporterade fall av covid-19.

Sammanfattningsvis så har skolstängning eller fortsatt öppna skolor inte påverkat antalet rapporterade fall bland barn i vare sig Finland eller Sverige. De negativa effekterna av en skolstängning måste därför noga vägas mot eventuella positiva effekter på spridningen av smittan i samhället.

Maria nämner ”klustersmitta” och att personer skulle kunna vara ”supersmittsamma”. Du måste väl ha noterat att med ökad testning så har vi också fått ökat antal positiva svar, men, några dödsfall och/eller inläggningar på IVA följer inte i spåren. Jag har inte sett några vetenskapliga bevis för att det finns något som skulle kunna kallas för klustersmitta och att någon skulle vara supersmittsam. Väldigt mycket spekulationer från vissa virologer. Syftet med alla åtgärder vi hade/har här i Sverige var att platta till kurvan så att sjukvården skulle klara sig. Så jag frågar mig på vilka grunder du vill beröva våra ungdomar deras lagstadgade rätt till skolgång och vara beredd att stänga ner skolor. Det du förespråkar ligger inte långt ifrån totalitära regimers politik där mänskliga fri- och rättigheter kränks.

The Observer

Svar

från ledarredaktionen:

Agerade Sverige som en ”totalitär regim” under hela våren – då gymnasieskolorna övergick helt till distansundervisning? Knappast.

Skälet till att åter göra så, i händelse av smittoutbrott, är desamma som i våras. Åtgärden bör inte förväxlas med att neka unga deras rätt till skolgång

För övrigt är det även Folkhälsomyndigheten som varnat för risk för klustersmitta – och samtidigt påtalat att det kan bli olika restriktioner i höst beroende på var i landet man bor.

Maria Haldesten

Politisk redaktör