Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rapporten visar på stora skillnader i ekonomiska uppväxtvillkor mellan barn vars bägge föräldrar är födda i Sverige och barn med antingen en eller bägge föräldrar födda utomlands, skriver insändarskribenten. Bild: Henrik Holmberg / TT
Rapporten visar på stora skillnader i ekonomiska uppväxtvillkor mellan barn vars bägge föräldrar är födda i Sverige och barn med antingen en eller bägge föräldrar födda utomlands, skriver insändarskribenten. Bild: Henrik Holmberg / TT

Barnfattigdom handlar om att stå utanför

Viktigt att bryta segregationen i Falkenberg.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Barnfattigdom handlar om att stå utanför, att inte vara delaktiga. Det är inget frivilligt val. Det är påtvingat på grund av att pengarna saknas. Jag tvingas välja bort kompisar, utflykter, resor, idrott, klubbar och kulturaktiviteter som kostar pengar. Jag skäms för att vara fattig. Jag är lojal mot min familj och väljer kompisar som är i samma situation. Det finns en risk att utanförskapet medför att man hamnar i ”fel sällskap”, kriminella gäng och ett växande utanförskap.

För Falkenbergs kommun visar Rädda Barnens 15:e rapport, som släpptes den 7/12 , att den ekonomiska utsattheten, ”barnfattigdomen” bland barn och deras familjer uppgick till 635 barn men mörkertalet är stort. Det innebär att 6,9 procent av barnen i Falkenbergs kommun lever i ekonomiskt utsatthet. Motsvarande siffra från förra rapporten var 7,6 procent.

Rädda Barnens definition av barnfattigdom har utarbetats tillsammans med Tapio Salonen, professor i socialt arbete vid Malmö Universitet. Det är ett sammansatt mått, som dels handlar om barn i familjer med låg inkomststandard och dels om barn beviljats försörjningsstöd.

Rapporten som baseras på statistik från 2019 (SCB) visar på en fortsatt minskning av barnfattigdomen i Sverige från 10,8 procent 2011 till 9,2 procent 2019. 196 000 barn levde i ekonomisk utsatthet 2019. Mörkertalet är stort.

Rapporten visar på stora skillnader i ekonomiska uppväxtvillkor mellan barn vars bägge föräldrar är födda i Sverige och barn med antingen en eller bägge föräldrar födda utomlands. Ensamstående mammor med barn är mest utsatta.

Vart femte barn, 20,3 procent, med utländsk bakgrund lever i ekonomisk fattigdom jämfört med 2,8 procent av de barn som är födda i Sverige.

Falkenberg är ett hårt segregerat samhälle. Det är det viktigare än någonsin att ta fram ett åtgärdsprogram för att bryta segregationen och se till att barnen tidigt blir delaktiga i samhällsbyggandet och att vi kommer ifrån ”vi och dem”.

Per Sjövall

ordf. i Rädda Barnens lokalförening i Falkenberg.