Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Barn och unga bör skyddas mer från våld och missbruk

Vi behöver tillsammans hjälpas åt att skapa trygga miljöer för unga menar skribenten

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Siffran för hur många misshandelsbrott eller olika typer av våld som händer ökar ständigt. Den nationella trygghetsundersökningen visar att det är ungefär 2,8 procent av befolkningen mellan 16-84 som berättar att de utsatts för misshandel eller någon form av våld 2020, det skulle motsvara cirka 230 000 personer.

De flesta brotten finns i hemmet, hos föräldrar eller i nära relationer. I många fall är det svartsjuka eller konflikter i samband med skilsmässa eller separation som ligger bakom. Med situationer som dessa hemma kan ett barn uppleva stress som i sin tur påverkar barnet själv. Det kan resultera i att dina skolresultat blir sämre, du kan eventuellt inte ta en examen för att dina resultat inte är tillräckligt bra. Det leder till att du kanske inte tar dig vidare efter skolan.

T.ex i skolan är det väldigt många som upplever mobbning i fysisk form så att det leder till att du behöver ha något med dig när du går genom skolan på grund av obehag eller rädsla. Eller att en lärare som använder sin position på fel sätt och säger saker som får dig att känna dig att bli rädd. I slutändan skolkar fler för att de inte vågar gå på lektionerna eller bara vara i skolan överlag just för att det som händer påverkar en mycket mer än vad man tror.

Låt säga att du har en förälder som har ett missbruk i form av alkohol eller droger hemma så skulle det vara en stor risk att du får ett eget. Det är en liten chans att du skulle kunna stoppa det i tid eftersom det många gånger av fallen sker under ditt tak, vilket visar att du är omkring det dagligen. Det kan stå burkar med öl i köket, vardagsrummet kanske till och med i sovrummen. Vart du än går så möts du av det.

Skolan, hemma och offentliga platser ska vara trygga för alla men framförallt barn och unga som inte har lika mycket makt eller kan skydda sig själva. Vi behöver tillsammans hjälpas åt att skapa trygga miljöer för oss. Ser du eller vet någon som utsätts så anmäl direkt, vänta inte

Elev på PS