Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Frågan om barn själva ska få välja om de vill spela i pojk- eller flicklag debatterades i fullmäktige. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Barn måste få vara som de är

Vidrigt att stå i talarstolen i fullmäktige och inte vilja barns bästa.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

debatten i fullmäktige 17/3 om debatten om att barn under 12 år ska få välja om de vill spela med pojkar eller flickor.

Det är vuxna som påverkar barnen att sätta sig i facket pojke eller flicka. Barn är barn och det ska vara så. Vi vuxna måste respektera att alla är olika och låta barnen bestämma själva vad det identifierar sig som. Borde vi inte ta bort pojk- och flicklag och bara låta barnen få spela fotboll precis som de är. Barn idag är så pass öppna och respektfulla mot varandra att de varken ser kön, hudfärg, könsidentifiering. Att både KD och SD stå uppe i kommunfullmäktiges talarstol och säga att man inte ska ge dessa barn möjligheten att få utforska sin egen identitet är som att säga, nej du får inte vara precis som du är. Det är vidrigt att stå i talarstolen och inte vilja barns bästa. Vi vuxna kan inte sätta oss in i hur detta känns för dessa barn som faktiskt lider av könsdysfori, inte heller vuxna med könsdysfori. Vi som identifierar oss som cis-personer kan inte sätta oss in i hur det är att gå igenom en könsdysfori och en könsbekräftandebehandling för vi är inte där och vi kommer aldrig kunna känna dessa känslor, just därför är det oerhört viktigt att respektera dessa barn samt att lyssna.

I dag 2020 är könsdysfori en diagnos. Sen finns det inget som heter könskorrigering då man inte korrigerar något utan man gör det till det rätta. Könsbekräftandebehandling heter det. För att barn inte ska gå och må dåligt över detta som faktiskt klassas som ett psykiskt lidande.

Vi Liberaler i Varbergs kommun vill förebygga den psykiska ohälsan inom denna kategori och kämpar för att alla barn ska få vara barn utan att sättas i fack av vuxna. Vi kommer aktivt kämpa för att skolhälsovården ska få rätt utbildning för rätt kompetens för att kunna möta barn och elever i Varbergs kommun som har problem med sin könsidentitet och detta startar redan i unga åldrar, långt före 12 års ålder. Vi vill förhindra psykisk ohälsa och därför utbilda alla barn som vuxna kring dessa frågor med normer, värderingar som Varbergs kommun står för, identitet, könsidentitet, normalisering med mera. Vi har mycket kvar att lära av barnen och måste börja lyssna, ta in vad de tycker och tänker kring dessa frågor.

Victor Hermansson (L)

ersättare i förskole- och grundskolenämnden