Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Lena Språng och Christofer Bergenblock. Bild: Kollage
Lena Språng och Christofer Bergenblock. Bild: Kollage

Barn har rätt till sin egen identitet

SD har en historia av att motarbeta minoritetsgruppers rättigheter, skriver Christofer Bergenblock (C) och Lena Språng (C) apropå debatten i fullmäktige om könstillhörighet.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

Politiker i het debatt om barns könstillhörighet

Sverigedemokraterna i Varberg förnekar sig inte utan fortsätter sin partitradition med att misstänkliggöra alla som avviker ifrån det som de själva anser vara ”normalt”. Det är förstås inte på något sätt förvånande eftersom partiet har en historia av att motarbeta minoritetsgruppers rättigheter. Exempelvis har man under sina år i riksdagen röstat emot varenda förbättring för HBTQI-personer och erkänner inte ens ”queer” som begrepp.

Med detta i bakhuvudet är det inte konstigt att Erik Hellsborn (SD) i kommunfullmäktige i Varberg (17/2) jämför könsdysfori med anorexia eller psykos. Det var ju precis på det viset homosexualitet och andra avvikande beteenden betraktades förr i tiden - som en sjukdom – och den argumentationen använder SD idag kring människor med oklar könsidentitet.

För den som är född i fel kropp och upplever sig ha ett annat kön ett det man föddes med är det här dock fullt allvar och ingen lek med sjukdomsbegrepp. Erik Hellsborn hävdar – på fullt allvar – att det enda som behövs är att man förklarar för en pojke att den är pojke eller för en flicka att den är flicka. Detta är att trampa på alla de människor som dag efter dag kämpat med sin identitet och kanske till slut landat in i ett beslut om att genomföra en könskorrigerande behandling.

Upplevelsen av att det medfödda könet (genitalierna) inte stämmer överens med det upplevda könet (könsidentiteten) görs ofta redan i barndomen, men brukar eskalera i tonåren. För oss vuxna gäller det att stötta våra barn och unga i sitt identitetssökande, men framför allt att aldrig fördöma detta sökande. Därför är fullmäktiges beslut om att barn själva måste få avgöra om man hör hemma i pojk- eller flicklaget i idrotten helt logisk.

Hur gärna SD än vill det så ska det inte vara politiker som definierar människors könsidentitet. Det är därför vi i Centerpartiet fortsätter kämpa emot SD:s värdekonservativa samhällsbygge och för ett liberalt samhälle som bejakar människors rätt att få vara sig själva.

Christofer Bergenblock (C)

Kommunalråd

Lena Språng (C)

Ordf. kultur- och fritidsnämnden