Unga läser mindre och mindre i vardagen och lägger istället tid på sociala medier och skärmar. Bland ungdomar mellan 17-18 år är det 8 procent som läser varje dag jämfört med 23 procent år 2012. Det här visar en rapport från Statens medieråd som publicerades 2021. Hur ska vi då göra för att unga ska läsa mer och inte mindre? Min tes är att vi måste hitta nya och innovativa lösningar där unga inspirerar andra unga till läsning.
“Grabbar” i min ålder hävdar ofta att det är onödigt att läsa och att vi redan läser tillräckligt i skolan och att vi inte borde läsa på fritiden, då det finns andra saker att göra. De här killarna är själva syftet till varför jag skriver min insändare. Jag vill berätta och visa upp fördelarna med läsning i ung ålder och uppmuntra till mer läsning bland oss. Min uppfattning är att om barn blev inspirerade av äldre barn eller unga till att läsa så skulle mängden läsning öka bland unga i längden.
Forskning visar att läsning har betydelse för både elevers språkutveckling och deras förmåga till fantasi och inlevelse. Läsförståelsen förbättras också drastiskt vid läsning i vardagen. Att inte bara kunna avkoda orden, utan att även förstå det man har läst och att kunna tolka det som inte är direkt uttalat i texten (läsa mellan raderna) är essentiellt för inlärningsförmågan oavsett ämne.
För att avsluta skulle jag bara vilja pitcha en idé till hur vi ska öka läsningen bland unga. Min idé lyder såhär: Varje skola borde ha ett system där 4-5 elever måste hälsa på hos en yngre årskurs minst en gång per termin. När de hälsar på den yngre årskursen ska de visa upp sina favoritböcker som de har läst för att ge tips åt barnen och på det viset inspirera barnen som förmodligen ser upp till de äldre eleverna. Det här är min lösning på problemet, men vi behöver tillsammans hitta fler innovativa lösningar för att se till att Sveriges unga läser mer.
Elvis Hjelte
Elev på Peder Skrivares gymnasieskola.