Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Det man en gång hade mycket stort förtroende för, bankväsendet, är numer helt urholkat. Bild: Martina Holmberg / TT

Bankerna vill inte ta sitt ansvar

Tänk på dem som lever i digitalt utanförskap.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Marknadsaktörer bör inte ha ansvar för kontanterna"

Nina Wenning, vd Bankomat AB, representerar de svenska bankerna och vill självklart inte att den privata sektorn ska ta ansvar för den infrastruktur som de är satta att hantera; pengar, dvs kontanter! Nej, naturligtvis önskar Bankomat AB att det är staten som tar det ansvaret. Ty, trots att bankerna tjänar omåttligt (miljarder) mycket pengar årsvis på spararna så vill man inte ta sitt ansvar att över hela riket och även till dem “som lever i digitalt utanförskap” (dvs äldre) leverera de kontanter som spararna placerat i bankerna. Nä, det ansvaret ska staten, dvs spararna – allmänheten – ta. För att näringslivet ska ta det krävs “subventioner och incitament som gör det mer attraktivt (för handeln) att ta emot kontanter”. (Här kan man nog ana mellan raderna att företagare tvingas betala för att bankerna ska ta emot deras/våra pengar!)

Minns att just staten, spararna, återkommande städar upp efter bankerna när det är bankkris (som bankerna helt själva åstadkommit!), med skattemedel. Tro inte att de då ska kunna stå för lite service åt sina kunder? Nej, kostnaderna för att allmänheten, spararna, ska kunna ha tillgång till kontanter ska staten stå för, dvs spararna själva. ´"Så länge det finns behov av kontanter kommer vi på Bankomat att göra vad vi kan för att människor ska ha tillgång till dem. Vi hjälper gärna staten att ta sitt övergripande ansvar” (Nina Wenning i HN 23 april). Så oerhört generöst. Och så oerhört cyniskt!

Det man en gång hade mycket stort förtroende för, bankväsendet, är numer helt urholkat och dess anseende minst sagt sjaskigt; det handlar tyvärr numer bara om att tjäna pengar på oss bankkunder och förmera ägarnas kapital. Personlig service är bortrationaliserad, den kostar för mycket, dvs tar av/tär på ägarnas vinster.

Finns det alternativ till sparande i bank (och deras fonder med höga förvaltningskostnader)?

Finns det en möjlighet till ett (åter-)förstatligande av vår infrastruktur (banker, energi, transporter mm)?

Kanske något för Hans Hoff och socialdemokratin?! Ty; “det var bättre förr”! Mycket bättre!

Mats Folkesson

LÄS MER: Bankerna behöver ta ansvar för kontanthanteringen