Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Färdtjänsten bygger på samåkning.  Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT
Färdtjänsten bygger på samåkning. Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT

Bagageregeln finns av en anledning

Färdtjänsten bygger på samåkning.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

till Sympatisör

Låt oss börja med det viktigaste. Empati är förstås lika viktigt för alla oss som jobbar med och för Hallandstrafiken, som för de allra flesta andra. Det behöver ingen tveka om.

För oss handlar det också om både säkerhet, bra leverans, rättvisa och tydlighet. För hur vi än vrider och vänder på det, även färdtjänsten måste förstås styras av regler. Regler som kommit till av någon anledning och regler som sedan måste följas.

En grundregel i färdtjänsten är att den bygger på samåkning. Flera resenärer i samma bil betyder ju mer bagage per passagerare. Därför finns bagageregeln om begränsningar i hur mycket bagage man får ta med under en färdtjänstresa. Det kan vara så att en resenär får åka ensam hela resan, men oftast tillkommer fler resenärer under resan. Har vi varit ”schyssta” och gjort undantag för de första resenärerna, då blir det garanterat ont om plats för de som ansluter transporten senare. Det tycker vi inte är varken rättvist, speciellt empatiskt och absolut inte professionellt. Det är därför regeln om bagaget finns.

Jag är den förste att hålla med om att det vid första tanken kan uppfattas som stelbent och fyrkantigt byråkratiskt att en resenär inte får ta med sig en enda extra kasse, speciellt till julfirandet med familjen. Men det blir mindre fyrkantigt och mer empatiskt om bagageregeln gör att andra resenärer också kan åka med samma transport till sitt julfirande med sin familj.

Det är när vi gör ett undantag en gång, som det skapas otydlighet nästa gång. För hur ska resenärerna då veta vad som gäller och när det gäller. Är det ok att ta med extra bagage vissa dagar, till vissa helger, till vissa tåg eller kanske till vissa adresser eller till vissa stadsdelar? Den typen av ”schyssta” lösningar skapar oreda, otydlighet, osäkerhet och massor med orättvisa.

Är reglerna fel ska de förstås ändras. Så är inte fallet här. Bagageregeln gör i praktiken att fler kan komma till sitt julfirande. Det tycker vi är en fin form av empati.

Peter Gyllander

kommunikationsstrateg

Hallandstrafiken AB

LÄS MER: Färdtjänst åkte ifrån 83-åriga Inger

LÄS MER: "Vi har klara riktlinjer för färdtjänst"