Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Torrt. Betesmarkerna till djuren är sönderbrända av solen och det foder som skulle sparats till vintern har torkat bort eller används redan som stödfoder. Bild: Maja Suslin/TT

Böndernas kris är även vår!

Med sommarens torka går det snabbt utför och Sverige riskerar nu att förlora stora delar av sina kvarvarande bönder.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Just nu pågår en av vår tids värsta katastrofer! Ihållande torka skapar stora problem och de svenska bönderna har ett extremt tufft år. Det uteblivna regnet gör så att spannmålsskörden blir mindre och av sämre kvalitet än vanligt. Skördebortfallet uppskattas till 50-70 procent. Den varma sommaren har också medfört foderbrist i nästan hela landet. Betesmarkerna till djuren är sönderbrända av solen och det foder som skulle sparats till vintern har torkat bort eller används redan som stödfoder. Endast långvarigt regn kan nu rädda en del av betet och återstående vallskördar.

Foder till djuren kommer att behöva köpas och flertalet djur måste slaktas för att inte svälta ihjäl. Nu meddelar emellertid slakterierna att köerna är långa och att de måste förhålla sig till tillgång och efterfrågan. Om det ska slaktas fler djur än planerat måste det med andra ord säljas mer svenskt kött i matbutikerna. Värsta scenariot för bönderna är att de på grund av foderbrist ska tvingas nödslakta friska djur som sedan bränns eller grävs ner – ett enormt resursslöseri och en ekonomisk katastrof!

För bara några veckor sedan gick Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap ut med information som handlade om ”När krisen eller kriget kommer” vilket fick stort utrymme i media. Det slogs fast att den svenska livsmedelsproduktionen behöver öka om landet ska klara en kris. I dag köper vi nämligen mer än 50 procent av all mat från utlandet och det är riskabelt att vara så beroende av import om krisen eller kriget kommer. Det många missar är att krisen är här och nu! Med sommarens torka går det snabbt utför och Sverige riskerar nu att förlora stora delar av sina kvarvarande bönder. Åratal av uppbyggnad skulle i så fall gå till spillo och det skulle vara omöjligt att utöka eller ens bibehålla den nuvarande graden av inhemsk livsmedelsproduktion.

På grund av torkan och minskade skördar kommer priserna på vissa livsmedel med all sannolikhet att höjas och framåt vintern kan till och med varor börja ta slut! Det är dags för oss att inse att torkan inte enbart är ett problem för bönderna utan är en angelägenhet för alla svenskar och oss hallänningar i synnerhet. Halland hör nämligen till de områden som drabbats hårdast av det torra och varma vädret.

Nu är det viktigt att vi sluter upp och stöttar lantbrukarna och det svenska jordbruket! Alla kan bidra – som konsument, restaurangägare, handlare, företagare, förening och kommun. Köp svenska jordbruksprodukter och hjälp till att mildra krisen!

Regeringen med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i täten måste också sluta att enbart prata om den kritiska situationen utan faktiskt börja visa lite handlingskraft. Det är hög tid att lantbrukarna får besked om diverse stödåtgärder och eventuella krisstöd från stat och EU. Man skulle exempelvis kunna införa ett tillfälligt stopp av importerat kött. Det är ett tufft beslut att ta men fullt genomförbart om man verkligen vill stötta landsbygden och det svenska jordbruket.

Petra Eriksson (C)

Centerpartiet och Centerkvinnorna i Falkenberg