Falkenbergs centrum. "Centrumgruppen” är en unik plattform för att lyssna av och skapa förståelse för stadsutvecklingens aktörers olika perspektiv och agendor.
Falkenbergs centrum. "Centrumgruppen” är en unik plattform för att lyssna av och skapa förståelse för stadsutvecklingens aktörers olika perspektiv och agendor. Bild: Kalle Pettersson

Bättre samverkan mellan kommun och näringsliv

Olyckligt att Maria Haldesten fångar upp 25 år gamla attityder.

ANNONS
LocationFalkenberg||

Svar

på "Falkenbergs stations öde läge avskräcker" (13/6)

Jag vill ge min syn på hur jag upplever samhällsbyggnadsavdelningens och stadsarkitekt Johan Risholms attityder till näringslivet i kommunen i dag, år 2018. Måhända att Johan uttryckte sig klumpigt om handlarnas resonemang för 25 år sedan. Men det har hänt en hel del på 25 år. Såväl med våra värderingar som samhället i stort.

Dialogen, den ömsesidiga lyhördheten och samverkansarbetet mellan kommunorganisationens olika enheter och lokala näringslivet har förbättrats avsevärt såväl i Falkenberg som resten i landet. I Falkenberg har detta bland annat utvecklats via projekt som exempelvis ”Broa Över” (2002-2005), ”Attraktiv Innerstad” (2012-2013), ”Broa Vidare” (2015-2016), ”Centrums delområden – visioner, upplevelser och utbud” (2017) och ”Purple Flag” (2017-2018). Johan var även initiativtagare till ”centrumgruppen”, som är en unik plattform för att lyssna av och skapa förståelse för stadsutvecklingens aktörers olika perspektiv och agendor.

ANNONS

Att Falkenberg har avancerat till en hedrande 16:e plats av Sveriges 290 kommuner gällande Sveriges bästa näringslivsklimat är ett levande bevis för att vårt idoga arbete för att skapa förståelse för varandras villkor ger resultat. Det är olyckligt att Maria Haldesten fångar upp 25 år gamla attityder och får dem att uppfattas att gälla år 2018.

Ja. Järnvägsstationens flytt från centrum har varit olycklig för det levande stadslivet och har försämrat villkoren för näringslivet i centrum. Men vi kan också konstatera att järnvägsstationens nuvarande placering gynnar Falkenbergs och Västsveriges totala utveckling. Nu gäller det snarare att blicka framåt och vidareutveckla vår kommun och region utifrån dagens förutsättningar.

Henrik Olsson

utvecklingsledare stadskärnan, Falkenbergs kommun

Svar

från Maria Haldesten.

Svar

Falkenberg jobbar medvetet och bra med innerstadsutveckling, vilket ligger Ledarsidan varmt om hjärtat. Kulturhuset blir ett efterlängtat lyft. Men att stationsplaceringen har gjort behovet av offensiva centrumsatsningar extra stort är uppenbart.

Just därför var stadsarkitektens självberöm av sin egen framsynthet och kritiken mot handlarnas motstånd extra häpnadsväckande. Väljer en ledande tjänsteman i kommunen att totalsåga företrädare för det lokala näringslivet offentligt får han ta ansvar för sina ”klumpiga” utspel.

I stadsutvecklingskretsar är frågor om val av stationsläge en i högsta grad levande fråga. Och de omdiskuterade problemen kring Falkenbergs station ”mitt ute i ingenstans”, både vad gäller säkerhet och trivsamhet, är delvis ett resultat av att kommunen inte har agerat i tid. Här återstår en hel del att göra – låt nu hoppas att Länsstyrelsen ger grönt ljus för kameraövervakning.

ANNONS

Maria Haldesten

Pol red

Läs också: På spåret i tio år

Läs också: Falkenbergs station i sig är ingen magnet

ANNONS