Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skogen i Bua. Privat bild.
Skogen i Bua. Privat bild.

Avverkningen av skogen i Bua

Ytterligare argument för kommunen att engagera sig i frågan om avverkning av skogen i Bua.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Tidigare artiklar och insändare i HN med argument för att bevara skogen i Bua har tagit upp sociala, kulturella, ekologiska och mångfaldsvärden, men det finns ytterligare argument som gör skogen en angelägenhet för alla i kommunen.

• Läckage av närsalter.

Vid skogsavverkning frigörs mängder av närsalter, växtnäring. Dels från förmultnande hyggesrester, men också på grund av att jorden läcker ut sitt förråd av växtnäring när det saknar ett skyddande växttäcke. Närsalterna rinner ut i havet och bidrar till den redan pågående övergödningen. Detta leder till en snabb tillväxt av mikro- och trådformiga alger med en rad konsekvenser. Syrefria bottnar, förstörelse av ålgräsängar och fiskars reproduktionsområden, sämre badvatten etc.

• Utsläpp av koldioxid.

Vid det här laget borde alla vara medvetna om de förödande konsekvenserna av klimatförändringarna. Buaskogen, som hittills varit en så kallad kolsänka, kommer vid avverkning avge tonvis med koldioxid. I synnerhet som virket inte duger till något annat än massaved och bränsle. I en situation där alla källor till koldioxidutsläpp måste begränsas och så snart som möjligt stoppas, ser jag bevarandet av Buaskogen som ett enkelt, men inte desto mindre viktigt sätt att begränsa utsläppen.

Vänliga hälsningar. Peter Dahlström. Bua