Avskaffa cheferna – inför demokrati

Ju längre bort man kommer från det konkreta vårdarbetet, ju mer makt har man.

ANNONS
LocationVarberg||

Svar

på "Det är skillnad på att vara chef och ledare"

Turid Ravlo Svensson (S) tycker det är ett problem att chefer byts allt för ofta. Visst kan jag förstå hennes synpunkter, men är det detta som är det grundläggande problemet i kommunens omsorgsverksamhet? Det håller jag inte med om.

Problemet är väl snarast att organisationen är toppstyrd. Besluten tas långt över våra huvuden, vi som jobbar på golvet.

Ständigt kommer nya direktiv från cheferna. Nya appar, nya dataprogram introduceras. Nya pärmar, nya rutiner, nya kurser. Allt skall mätas och kontrolleras. Dokumentations- och mäthysterin tar sig nästan komiska uttryck, som när vi inte ens får välja vilken färg vi skall ha på disktrasorna vi använder. Det skall vara enhetlig färgsättning i kommunen.

ANNONS

Visst är det trevligare med en chef som lyssnar, än en som inte gör det. Men oavsett chefstyp, så är det samma direktiv som de olika cheferna skall genomföra.

Ju längre bort man kommer från det konkreta vårdarbetet, ju mer makt har man. Jobbar man tätt inpå vårdtagaren har man ingen makt alls. Det är detta som är problemet.

Den svällande byråkratin är tärande på verksamheten. Kanalisera ut resurserna i det konkreta vårdarbetet istället. I valet mellan en ny app, dyrt dataprogram, ny hysterisk mätning eller att hälsoledarna får vara kvar med full bemanning, är valet enkelt. Men det valet får inte vi göra, vi på golvet.

Vi som utför det konkreta vårdarbetet vet vad som behövs. Det rimliga är väl att det är vi själva som väljer och utser vilka som skall administrera verksamheten. Då får vi ju de ledare som Turid efterlyser. För i en demokratisk organisation styrs verksamheten av flertalet, inte fåtalet.

Ingemar Ericsson (K)

Kommunistiska partiet

Varberg

ANNONS