Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jonas Lindstedt/TT
Bild: Jonas Lindstedt/TT

Att utgå ifrån verkligheten är bättre än att hitta på

Hur har just fyra reaktorer blivit olönsamma?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”En bekräftelse på att jag har rätt

I en insändare 25/2 hittar Lars A på att han har rätt. Han påstår att politiska beslut gjort reaktorerna O1, O2, R2 och R1 olönsamma och att de därför stängts. Man undrar hur det kommer sig att just dessa 4 reaktorer befunnits olönsamma medan resterande 6 reaktorer nu drivs vidare? Så Lars, vilka politiska beslut har drabbat just de fyra stängda reaktorerna men inte de sex kvarvarande som planeras vara i drift ytterligare ca 20-25 år?

Vad gäller fossilel så är det så att när kärnkraftens produktion minskat från toppåren på 90-talet till dagens klart lägre nivå så har andelen fossil elproduktion i Sverige samtidigt minskat väldigt mycket. År 2010 t.ex. låg den fossila andelen av elproduktionen på ca 5 procent och nu är vi under 1procent. Elimporten från t.ex. Polen var ca 80 gånger större år 2010 än den var 2020. Förra året var vår elimport från Polen 0,012 TWh medan vår export var 3,8 TWh. Exporten till Polen var alltså ca 317 gånger större än importen.

Som sagt balanserar vår vattenkraft på ett utmärkt sätt både ett differentierat effektbehov samt en varierande effekt hos vindkraften. Under ett dygn kan variationen mellan olika timmar vara stor. Enstaka timmar kan effekten vara under 2 GW vid låg last och t.ex. mycket vindkraft och andra timmar över 12 GW när lasten är hög och det ev är mindre vindkraft. Variationen kan alltså vara på 10-11 GW eller mer för vattenkraften under ett dygn. Dessa två kraftslag samspelar mycket bra!

Sedan är det alltså så att de korta perioder som Danmark får ett elöverskott som de då kan exportera är när de har en stor vindkraftsproduktion. Är det mindre vindkraft behöver de i stället importera el. Detsamma gäller Tyskland men där syns ytterligare en faktor tydligt och det är att de ofta får överskott dagtid och då pga ett stort tillskott av solkraft som då kan exporteras.

I stället för att hitta på saker rekommenderar jag Lars A att ta del av verkligheten.

Glenn Wahle