Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Liberalt. Liberalernas valvaka i Stockholm. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Liberalt. Liberalernas valvaka i Stockholm. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Att ifrågasätta Liberalernas existensberättigande är världsfrånvänt

Vi kan inte längre ta liberala värden för givet i Sverige och Europa.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ledare ”Vad är ert existensberättigande, Liberalerna” (11/9).

I ledare 11/9 ifrågasätter skribenten om Liberalerna har ett existensberättigande. Skribenten beskriver också att Liberalerna är det parti som har en stolt och stark historia som härstammar i kampen för lika rösträtt och individens lika värde.

Såklart går det inte att leva på gamla meriter, men att ifrågasätta Liberalernas existensberättigande är världsfrånvänt. Det är nu mer än någonsin som liberala krafter behövs! Vi har länge kunnat ta liberala värden för givet i Sverige och Europa men det kan vi inte göra längre. Med höger- och vänsterextrema krafter så behövs Liberalerna mer nu än någonsin.

Det finns verkligen anledning att vara självkritisk inom partiet och redan efter valet 2014 gjordes en grundlig valanalys som slog fast att vi behöver vässa vår kommunikation och budskap bättre för att nå ut till väljarna. Vi anser att i Varberg har vi lyckats vända detta väl både i kommunen och regionen. Även här finns det saker att förbättra men vi kan se att vi har gått ifrån trenden för riks och lyckats få ett ökat förtroende för Liberalerna lokalt.

Skribenten skriver att vi är i enormt behov av förnyelse. Det är fel analys. Liberalerna är i behov av vassare och tydligare kommunikation för att nå ut till människor om vikten av att värna och slåss för våra liberala värderingar i samhället som hela Sveriges välfärd, jämlikhet och öppenhet bygger på. Vi är ett starkt parti med stor styrka i vår ideologi och våra värderingar. Vi har bevisat att vi är ett seriöst parti för miljön, välfärden, europeiska samarbeten och individens frihet och rättighet. Vi är stolta över vår historia, vår politik och att vi inte har några särintressen att ta hänsyn till för att locka fler väljare. Det gör att vi kan vara pålitliga och långsiktiga.

Med en fortsatt bättre kommunikation till medborgarna kommer vi vara en stark och pålitlig motpol till de extrema krafter som nu hotar hela vår samhällsmodell.

Tobias Carlsson (L)

Cecilia Rönn (L)

Marianne Nord Lyngdorf (L)

Michael Bonde (L)

Karl-Johan Wiktorp (L)

Svar

från ledarredaktionen.

Det är tråkigt att debattörerna anser ledartexten världsfrånvänd och analysen om att partiet är behov av förnyelse bortom en simpel namnändring felaktig. Detta trots att debattörerna själva bekräftar att partiet levererat nedåtgående valresultat nu fyra i rad.

Om partiets egna valanalys 2014 slog fast att partiet behöver "vässa kommunikationen för att bättre nå ut till väljarna", hur kommer det sig då att fyra år av detta arbete inte gett något resultat på riksnivå? Istället för att slå dövörat till borde partiets representanter fundera på vilket behov det finns av ett parti som endast hävdar men inte kan etablera sig som en liberal motpol till högerextremismen och socialismen, vilket är ledarens poäng. Frågan är inte ställd av illvilja, men i hopp om uppvaknande. I en samtid där alla partier som inte befinner sig ute på den extrema höger- och vänsterkanten står upp för de klassiska liberala värdena kan man inte bedriva valrörelse med att försöka ta sig ensamrätt på dem. Liberalerna är i behov av förnyelse. Att ropa ut de nu 100 år gamla slagorden bara än högre kommer inte ge det resultat partiet eftersträvar.

Dana Pourkomeylian

ledarskribent