Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Extinction Rebellions vid en aktion utanför Stortingeti Oslo i somras. Bild: Terje Pedersen
Extinction Rebellions vid en aktion utanför Stortingeti Oslo i somras. Bild: Terje Pedersen

Att ge pris till Extinction Rebellion är ett svar på biskoparnas uppmaning

"Uppmuntra varandra till att lära om klimatkrisen och att kraftsamla med externa samarbetspartners"

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

På måndag den 20 januari tilldelades Extinction Rebellion Martin Luther King-priset. Varför delar kyrkan ut pris till en organisation som ägnar sig åt civil olydnad? En del av svaret hittade jag i ”Biskopsbrev om klimatet 2019”. En annan del av svaret hittade jag i motiveringen till Martin Luther King-priset som delas ut av representanter från Equmeniakyrkan, Kristna Freds¬rörelsen och Sveriges kristna råd med motiveringen:

”Världen behöver fler fredliga rörelser som ger möjlighet att kanalisera engagemang över klimatkrisen och världens orättvisor. Pristagaren är en god förebild i gemenskapens styrka över individualismen.”

De utvecklar sitt resonemang i en debattartikel i tidningen Dagen, där man påminner om att medborgarrättsrörelsen i USA tog stora risker när de förde sin kamp mot rasism och segregation. Deras metoder kunde leda till polisingripanden och fängelsestraff, utbredda trakasserier och misshandel. Eller som i Martin Luther Kings fall, mord. Rörelsen som under sin verksamma tid utmålades som en farlig har av historien frikänts och idag ser de flesta av oss dem som de frihetskämpar de var när de kämpade för allas lika värde oavsett hudfärg, ålder, kön och ursprung.

"Aktivisterna i Extinction Rebellion Sverige är medvetna om att deras handlingar är obekväma för många människor men de är fullt beredda att stå till svars för dem samtidigt som de tar ansvar för hela mänskligheten och skapelsen.” skriver priskommittén.

I Biskopsbrevet kan man se kyrkans starka uppmaning till engagemang i klimatfrågan. Det är en 114 sidor lång uppmaning från Svenska kyrkans biskopar till individer, företag, pastorat och nationer att ta klimatkrisen på allvar och agera för att gemensam förvalta skapelsen på ett ansvarsfullt sätt. I en särskild uppmaning till pastoraten skriver biskoparna: ”Uppmuntra varandra till att lära om klimatkrisen och att kraftsamla med externa samarbetspartners för att inte överskrida 1,5 graders uppvärmning”.

Att ge Martin Luther King-priset, eller Varbergs församlings julgåva till en rörelse som kämpar för klimatet är ett svar på biskoparnas uppmaning.

Extinction Rebellion är en växande klimat- och demokratirörelse inspirerad av Gandhi, Martin Luther King med flera. Ickevåld och civil olydnad används för att skydda den framtid ingen ska behöva växa upp i fruktan inför. Dem som gått med i rörelsen är vanliga medborgare som är trötta på att se en framtid inbäddad i en tjock dimma av rök och avfall. Människor i alla åldrar som lägger egna intressen och hobbies åt sidan för att kräva handling mot klimatkrisen. Inom kort kommer rörelsen att visa upp sig i folkvimlet i Halland. Inte för att skuldbelägga eller störa människors vardag. Utan för att skydda den enda planet vi har. För de arter vi delar jorden med. För våra barn, och deras barns framtid.

Palle Nielsen