Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunen har det övergripande ansvaret oavsett privat eller offentlig regi, skriver insändarskribenterna. Bild: Håkan Johansson
Kommunen har det övergripande ansvaret oavsett privat eller offentlig regi, skriver insändarskribenterna. Bild: Håkan Johansson

Att försöka efterkonstruera sin budget förändrar ingenting

Det som står i budgetförslaget är det som gäller.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Effektivisera grundbemanning inom egen regi”

Ni (M och C) vill spara in över 4 miljoner kronor på grundbemanningen och det framkommer med all tydlighet i ert budgetförslag. Dessutom ska ni göra det mycket skyndsamt med effekt redan nästa år.

Förvaltningen arbetar hela tiden med att vara en både mer attraktiv och mer effektiv arbetsgivare. Rätt kompetens på rätt plats är en del av detta. En stor utmaning som inte löses genom mindre pengar eller färre kollegor. Jag tror inte att LOV-företagen håller med dig i att det ska vara en ”jämlik kostnad för vem som än utför vård- och omsorgsarbetet”.

Kommunen har det övergripande ansvaret oavsett privat eller offentlig regi. Vi måste därför ha en grundbemanning som kan täcka upp när en privat utförare behöver förstärkning eller plötsligt väljer att avsluta sin verksamhet. (Båda exemplen har skett i närtid).

Kommunens kollektivavtal med rätt till heltid och tillsvidareanställning kostar mer men är en investering för framtiden och ingen onödig utgift. Kommunen kan inte välja geografiska områden eller hur många ”kunder” vi vill ha. I kostnaden du hänvisar till ingår allt detta.

LOV-företagen gör ett fantastiskt arbete men det går inte att jämföra kostnaderna som du gör. Precis som du skriver så ska skattebetalarna i kommunen kunna lita på att vi politiker jobbar för kommuninvånarnas bästa. Det gör vi hela tiden. Alltid. I alla nämnder. Men inte genom kraftiga nedskärningar i välfärden. Ett slag mot personalen är ett slag mot alla med behov av omsorg i Falkenberg. Därför är det mycket viktigt att Framtid Falkenbergs budget går igenom i Fullmäktige på tisdag.

Oavsett hur man vrider på det så innebär er budget nästan 9 miljoner mindre till socialnämnden redan nästa år. En helt orimlig nedskärning med tanke på de utmaningar vi står inför.

Framtid Falkenbergs socialnämndsgrupp

Andreas Engebrethsen (S)

Kim Johansen (S)

Sara Grimpe Wernersson (S)

Annie Nilsson (S)

Anita Andersson (KD)

Lotta Strömblad (L)

Ylva Rudling (MP)

Monika Eriksson (KD)

Lars Fagerström (L)

Tomas Jansson (V)