Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Över hälften av invånarna i de vargtätaste länen är nöjda med antalet vargar, eller tycker att det borde vara fler, skriver insändarskribenten. (Bilden är tagen i Skansens varghägn). Bild: Jonas Ekströmer/TT
Över hälften av invånarna i de vargtätaste länen är nöjda med antalet vargar, eller tycker att det borde vara fler, skriver insändarskribenten. (Bilden är tagen i Skansens varghägn). Bild: Jonas Ekströmer/TT

Att använda de vilda djurens beteende som ett argument för ökad jakt är inkonsekvent

All jakt i marker med förekomst av stora rovdjur måste grunda sig på en viss försiktighet.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ledaren "Därför har riksdagen rätt om ökad jakt"

Vargen jagades tidigare till utrotning i Sverige men har återkommit genom invandring från Finland/Ryssland. Idag beräknas det finnas 300 vargar i landet. Det fälls två till tre gånger fler älgar av jakt än av vargar i vargreviren. (Sveriges Lantbruksuniversitet). Sveriges befolkning uppgick 2019 till drygt 10 230 000 invånare varav cirka 25 % bor på landsbygden. Det finns cirka 300 000 jägare. Där har vi de rätta proportionerna och det rådande styrkeförhållandet mellan människa och varg.

All jakt i marker med förekomst av stora rovdjur måste grunda sig på en viss försiktighet. Jägaren som iscensätter jakten ansvarar fullt ut för sina handlingar och de konsekvenser som kan uppkomma för honom och hunden, och det vilda djuret måste naturligtvis försvara sig. Den som ger sig in i leken får, som sagt, leken tåla. Att använda det vilda djurets beteende i en sådan situation som ett argument för ökad jakt är inkonsekvent. Vargens jakt på tamboskap är en helt annan fråga med möjlighet till skyddsjakt när sådan bedöms vara nödvändig.

Pontus Almquists beskrivning av polariseringen i vargfrågan mellan boende på landsbygden och i städer är så grovt tilltagen att den bara spär på motsättningarna ytterligare. Underförstått är att vargfrågan främst angår dem som bor på landsbygden därför att de har sett varg och upplevt hur den skadat och dödat jakthundar och tamboskap. Landsbygdsbon vet vad det handlar om, men det gör tydligen inte stadsbon ”som på sin höjd sett varg någon enstaka gång i en djurpark”.

Nu ger Almquist miljö- och jordbruksutskottet i riksdagen (med en majoritet stadsbor) dock rätt när man vill minska vargstammen genom licensjakt. Detta trots att över hälften av invånarna i de vargtätaste länen är nöjda med antalet vargar, eller tycker att det borde vara fler, enligt en undersökning som Novus gjort för Sveriges Radio.

Stadsbo