Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alla undersökningar som Arkitekturupproret publicerar visar att en stor majoritet av allmänheten föredrar riktiga vackra hus före fula modernistiska lådbyggen, skriver Sigvald Freylander, ordförande i föreningen Arkitektupproret.
Alla undersökningar som Arkitekturupproret publicerar visar att en stor majoritet av allmänheten föredrar riktiga vackra hus före fula modernistiska lådbyggen, skriver Sigvald Freylander, ordförande i föreningen Arkitektupproret.

Arkitektupprorets ordförande: De flesta föredrar riktigt vackra hus

De frånstötande modernistiska husen är direkt skadliga för våra psyken och kroppar.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Smakpoliser riskerar att ge en enfaldig stadsbild

Smakmonopolet har redan gett oss en enfaldig stadsbild. Ska alla nybyggen i Sverige se ut som om de byggts i början av 1970-talet? Är det vad Katarina Erlingson tycker?

Arkitekturupproret sätter fokus på den modernistiska ideologin som under hundra år har inpräntat ett medvetet förakt för tusentals år av arkitektonisk mångfald, lokala traditioner och blandade stilformer till förmån för en makaber likriktning och en allt grövre förfulning av världens alla gemensamma livsrum.

En stor majoritet av arkitekterna väljer själva att bo i vackra äldre hus och ritar samtidigt sina modernistiska lådor för andra att leva i. Alla undersökningar som Arkitekturupproret publicerar visar att en stor majoritet av allmänheten också föredrar riktiga vackra hus före fula modernistiska lådbyggen, förutsatt att de får välja. Läkare och forskare konstaterar att de frånstötande modernistiska husen som dominerar våra samhällen är direkt skadliga för våra psyken och kroppar.

Det hade Katarina Erlingson också kunnat läsa bland allt annat som Arkitekturupproret publicerar och diskuterar dygnet runt sedan 2014 och som sprider sig i flertalet länder. Arkitekturupproret bär inget ansvar för att enbart låta folk komma till tals kring några enkla fakta som redan fanns tillgängliga under det förra årtusendet. De enda som bör avkrävas ansvar är de som fortsätter att vandalisera våra kulturmiljöer och föraktfullt fyller vår värld med en enda aptrist stilform bestående av allt fulare lådor.

Sigvald Freylander

ordförande i föreningen Arkitekturupproret

Svar

från ledarredaktionen:

Arkitekturupproret kritiserar det ni kallar ”smakmonopolet” och i stället verkar ni ha någon sorts facit om vad som är vackert. Jag försöker problematisera det, och har knappast förväntat mig medhåll från Arkitekturupprorets ledning. Freylander tillskriver mig åsikter som jag inte har och inte har skrivit om, hans retorik är synnerligen tillspetsad. Det är faktiskt inte sant att modernistiska lådor dominerar vårt samhälle. Freylander hänvisar till att forskning visar att ”de frånstötande modernistiska husen” är skadliga för människors psyken, den forskningen skulle jag gärna vilja veta mer om. Jag tror att det är omgivningen snarare än själva husen som har betydelse för människors välmående.

Katarina Erlingson

ledarskribent