Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: JESSICA GOW / TT
Bild: JESSICA GOW / TT

Arbetsbeskrivningen ska tysta förstelärarna

Ska de 5000 kronorna betraktas som ”hålla käften”-pengar?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

artikeln ”Kritik riktas mot rekrytering av förstelärare

Vem eller vilka inom Varbergs kommun ligger bakom arbetsbeskrivningen för förstelärarna som ska utses för den kommande treårsperioden?

Formuleringarna i dokumentet tyder på att skolledningen (ledande tjänstemän och politiker) vill ha förstelärare – vars egentliga uppdrag är att utveckla undervisningen – som håller tyst och inte protesterar mot de ständiga neddragningarna och effektiviseringarna som drabbar skolorna.

Enligt arbetsbeskrivningen förväntas förstelärarna (för 5 000 kronor extra i månaden) representera och kommunicera ”de mål och utmaningar som kommunen, förvaltningen och skolan arbetar med”. De ska också ”sprida acceptans för de förändringar som sker i organisationen och verksamheten” och förstå ”vikten av att vara lojal med fattade beslut” (HN, 30 juni).

En anställd har naturligtvis alltid skyldigheter i förhållande till sin arbetsgivare men också rättigheter som yttrandefrihet och meddelarfrihet, som finns till för att anställda ska våga säga sin mening och avslöja missförhållanden på sina arbetsplatser.

Det finns gränser för hur långt lojaliteten till arbetsgivaren sträcker sig. En lärare bör till exempel inte hålla tyst när kommunens besparingar leder till att han eller hon inte längre kan ge eleverna den undervisning och det stöd de har rätt till i enlighet med Skollagen.

Det obehagliga med arbetsbeskrivningen är att den betonar vikten av att vara lojal med fattade beslut. Och inte nog med det, förstelärarna ska dessutom representera kommunens mål och utmaningar (det är ofta ett annat ord för neddragningar när ledande tjänstemän och politiker uttalar sig) och sprida acceptans för förändringar inom organisationen.

De som skrivit dokumentet bör träda fram och förklara sig. Vad menar ni egentligen? Ska en förstelärare vara skolledningens förlängda arm ute i verksamheten? Ska de 5 000 kronorna betraktas som ”hålla käften-pengar”?

Oroad lärare