Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Protesterna växer mot stängningen av dagcentralerna  Apelvikshöjd. Bild: Annika Karlbom
Protesterna växer mot stängningen av dagcentralerna Apelvikshöjd. Bild: Annika Karlbom

Antalet portioner för få i förhållande till kostnaden

Erland Linjer svarar på kritiken kring nedläggningen av dagcentral.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

Någon på kommunen måste ha räknat fel

Tack för engagerade inlägg i debatten kring att socialnämnden beslutat att minska på utbudet av kostsamma måltider på dagcentraler. Här några klarlägganden. Antalet portioner som serveras på Apelvikshöjd och Storegården i Tvååker är för få i förhållande till kostnaden för att vi skall kunna fortsätta. Vi har ansvaret för en skattefinansierad budget. Och vi har ansvaret att upprätthålla en service med kvalitet. Vilket vi anser att vi gör.

Ingela Karlsson skriver att någon på kommunen måste som vanligt ha räknat fel. I tabellen nedan framgår de faktiska kostnaderna.

Hyra per månad: Apelvikshöjd 33 500 kr, Storegården 19 750 kr

Serveringskostnad per månad: Apelvikshöjd 66 667 kr, Storegården 47 000 kr

Summa fasta kostnader: Apelvikshöjd 100 167 kr, Storegården 66 750 kr

Antal portioner per månad: Apelvikshöjd 727, Storegården 277

Fast kostnad per portion: Apelvikshöjd 138 kr, Storegården 241 kr

I hyran ingår även städ med mera. I serveringskostnaden ingår förarbete, servering och efterarbete (till exempel disk). Att tänka på är att detta även är för helger det vill säga för 7 dagar i veckan. Detta är inklusive kostnader för sjukskrivning, fortbildning, APT med mera. Serveringskostnaden motsvarar ca 6-8 timmar per dag för en person, vilket innebär ca 3-4 timmar per dag för 2 personer.

Ingela påstår att hyran på Apelvikshöjd är runt 20 000 i månaden och har för övrigt inte nämnt några siffror. Som vi ser är hyran 33 500. Alltså gissar Ingela 50% fel. Bara på hyran. Ingela håller sig bara till kostnader. Hon nämner inget om det jag tycker är minst lika viktigt, vad vårt beslut innebär för den enskilde. I centrala Varberg finns det fortfarande två dagcentraler kvar. I Tvååker serveras i snitt 13 portioner per dag. Till en kostnad av 241 kronor per portion. Ett alternativ som allt fler använder sig av idag är att köpa hem färdig mat från olika butiker.

Det vi behöver göra på sikt är att se över hur vi på ett kostnadseffektivt sätt kan förbättra vår verksamhet så att antalet mötesplatser med lunchutbud blir fler i våra serviceorter. Ett samarbete mellan Kultur och Fritidsnämnden, Servicenämnden och Socialnämnden krävs för att kunna lösa detta. Måltiden är viktig inte bara näringsmässigt utan ger även bra tillfälle till umgänge.

Till sist, Erik Hellborns (SD) insändare med slutsatsen att ensamkommande barn 2015 är orsaken till att vi väljer att göra olika besparingar med effekt 2021 är så långt ifrån verkligheten att jag inte kommenterar den mer än så här. Men jag känner igen tongångarna.

Erland Linjer (M)

Ordförande socialnämnden