Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är ingen som frivilligt väljer att hamna i utanförskap, skriver Jenny Bolgert (S) och Turid Ravlo Svensson (S). Bild: Annika Karlbom
Det är ingen som frivilligt väljer att hamna i utanförskap, skriver Jenny Bolgert (S) och Turid Ravlo Svensson (S). Bild: Annika Karlbom

Antalet hemlösa ökar i Varberg

Konceptet ”Bostad först” kan ge hjälp.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Enligt FN:s konvention om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter är bostad en mänsklig rättighet. Det är också den första av åtta byggstenar i konceptet ”Bostad först”.

Bostadsförsörjningslagen BFL 2000:1383 säger att varje kommun skall skapa förutsättningar för att ALLA i kommunen skall ges möjlighet att leva i goda bostäder.

Just nu går ”bostadsförsörjningsstrategi för Varberg Kommun” ut på remiss. Där konstaterar man att bostaden är av stor betydelse för en individs hälsa och välbefinnande och kommunen skall verka för att tillgodose olika gruppers behov av boende.

Till vår stora förvåning kan man även i underlaget för bostadsförsörjningsstrategin läsa att antalet hemlösa ständigt sjunker i Varberg. Kanske inte så konstigt då att Alliansens företrädare tror att de har kontroll på läget och säger nej till ”Bostad först”. Mellan 2019 och 2020 ökade antalet hemlösa utan Sociala kontrakt från 62 personer till 75 och antalet totalt (inklusive sociala kontrakt) ökade från 145 till 162.

Socialförvaltningens årliga undersökning visar att antal personer som är bostadslösa har ökat med 17 personer på ett år och snittåldern för de hemlösa är 42 år. 133 minderåriga barn har minst en förälder som är klassificerat som hemlös

När Socialnämnden lämnar ett yttrande på motionen så hänvisar de till bostadsbristen och att fastighetsägarna skärper kraven. Det visar väl med all tydlighet att det krävs en större insats från kommunen om vi skall uppfylla kraven från BFL. Nu blev det en minoritetsåterremiss från kommunfullmäktige men Alliansens företrädare fastslog direkt att det inte kommer att påverka inställningen till motionen.

Ibland tar livet sin egen väg och du drabbas av psykisk ohälsa, arbetslöshet, sjukdom, skilsmässa mm. Det är ingen som frivilligt väljer att hamna i utanförskap. Det är stora krav på den enskilda individen för att den skall kunna hantera våra skyddssystem och det är bara att konstatera att det inte alltid fungerar. Då är det vårt ansvar att se till att alla får den hjälp de behöver. ”Bostad först” bygger på individens valfrihet och kontroll. Vill man fördjupa sig i konceptet så vill jag varmt rekommendera ”Bostad först – en handbok – Europa ” av Nicholas Pleace, som med hjälp av kunniga experter från hela Europa och USA beskriver hur väl modellen har fungerat.

Turid Ravlo Svensson (S)

vice ordförande i Socialnämnden

Jenny Bolgert (S)

vice ordförande i Kultur och Fritidsnämnden.