Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Alternativa fakta i kärnkraftsdebatten

Jag håller inte med om att Sverige har en god elproduktion.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Donald Trump har inspirerat betydligt fler än amerikaner. Det syns i många sammanhang och även i den för Sverige så viktiga energifrågan. För att bestrida dessa har jag har gjort en mindre lista med fakta som enkelt går att verifiera.

Sverige har under flera decennier haft världens mest stabila energiproduktion med lägst CO2-utsläpp tack vare kombinationen kärnkraft och vattenkraft. Detta har varit grundläggande för vår industriella utveckling och välstånd. Förbränning av kol ger gigantiska 700 g/KWh i utsläpp av CO2 jämfört 3 g/KWh för kärnkraft. Vattenkraft ger 5 g och vindkraft 10 g.

Södra Sverige drabbades av akut elbrist mitt i sommaren vilket gjorde att man var tvungen att starta oljekraftverket i Karlshamn och betalade en stor summa för att starta Ringhalsreaktorn i förtid. Karlshamn är startat nu också.

Det svenska elnätet är hopkopplat med norra Europa vilket gör att vi kan exportera el till låga priser när det blåser och är varmt samt att vi kan importera till mycket höga priser i dagar som dessa då stora delar av södra Sverige i annat fall skulle vara strömlöst. Detta påverkar industrier i södra Sverige mycket negativt.

Driftchefen för svenska kraftnät beskriver att vi har satt oss i ett läge där det nu finns en risk för att man måste göra en manuell nedstängning av elområden för att undvika en total kollaps av hela nätet. Det senare har hänt i andra länder. Importen av kolkraftsbaserad el ökar årligen och prognosen ligger på gigantiska 2 900 MW till mycket höga priser vid en kall vinter. Dessutom står vi inför en stor ökning av elkonsumtionen för att ersätta fossilbaserad energi.

Norra Sverige har ett elöverskott som inte inom rimlig tid kan överföras och som framöver helt kommer att förbrukas på plats p g a stora industrisatsningar.

Nej, jag håller inte med om att Sverige har en god elproduktion i nuläget. Tvärtom försämras läget år från år och det saknas en hållbar plan för framtiden.

T E