Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hälsoledarna jobbar för att få ge de äldre det där lilla extra i äldrevården. Bild: JESSICA GOW / TT
Hälsoledarna jobbar för att få ge de äldre det där lilla extra i äldrevården. Bild: JESSICA GOW / TT

Alliansstyret leker med personal som vi behöver

Äldreomsorgen får mindre resurser 2019.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Socialnämnden har fått i uppdrag av kommunfullmäktige att under 2019, med hjälp av en satsning på 10 miljoner, förbättra, utveckla och bibehålla kvaliteten inom äldreomsorgen. Beloppet är 3,4 miljoner lägre än vad vi hade 2018. Försök få till den ekvationen den som kan. Erland Linjer (M), ordförande i Socialnämnden, gick mycket upprörd ut i valrörelsen både i radio och tidningar, samt en egeninspelad video och påstod att Socialdemokraterna hittade på uppgiften om att Hälsoledarna inte kommer att vara kvar med fortsatt Alliansstyre.

Den 31 december upphör uppdraget som Hälsoledare och när jag den 17 december 2018 träffar ett stort antal av de drabbade, så vet de inte vad de skall göra den 1 januari. Den 18 december fick de besked om att Hälsoledaruppdraget förlängs januari ut. Är det att vara en attraktiv arbetsgivare? Stämmer det med god arbetsmiljö och vårt arbetsmiljöansvar att vi inte i god tid kan tala om vad som gäller? De kommer inte att bli arbetslösa, för vi behöver dem. Men vill de hux flux jobba med något annat än de hade tänkt sig? Några av de privata vårdföretagen har redan sagt upp sin personal med hänvisning till att det inte blir några pengar.

Det talas om hur svårt det är att hitta kompetens till äldreomsorgen och Alliansens företrädare frågar oss var vi skall hitta personal när det inte finns några att anställa. Hur tror ni vi skall få folk att söka sig till vården om vi hanterar vår personal så här? De kommunanställda hade uppfattningen att de tio miljonerna skulle gå till kommunens anställda och då skulle detta räcka för dem. Inte ens det stämmer. De skall fördelas mellan de olika aktörerna, så nu återstår 5 770 000 till kommunen. 3 230 000 kommer att gå till de privata. Den som kan räkna kan se att det blir ju bara 9 miljoner. 1 miljon skall gå till en så kallad riktad satsning. Var det så det sades i valrörelsen? Man leker med pengar, man leker med ord och man leker med vår personal som vi så väl behöver.

Turid Ravlo Svensson (S)

vice ordförande socialnämnden