Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På estetiska programmet, liksom på andra program, finns det otroligt hängivna och kunniga lärare som varje dag går till sitt arbete och gör världen bättre, skriver insändarskribenten. Bild: Ola Folkesson
På estetiska programmet, liksom på andra program, finns det otroligt hängivna och kunniga lärare som varje dag går till sitt arbete och gör världen bättre, skriver insändarskribenten. Bild: Ola Folkesson

Alla utbildningar räknas

Estetprogrammet är ett högskoleförberedande program.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”För få sökande till estetprogrammet

Vissa politiker borde nog ha läst på mer innan man började uttala sig om hur man ska prioritera utbildning. Detta märks när man väljer att jämföra de två programmen; industri och estet. Man menar på att barn- och utbildningsnämnden ska prioritera en utbildning framför en annan då fler efter avslutad utbildning på industriprogrammet snabbare får fast anställning. Då kan jag upplysa om att det finns en väsentlig skillnad mellan programmen, som naturligtvis inte gör något av dem sämre än det andra. Industriprogrammet är ett yrkesprogram som efter avslutad utbildning är tänkt att ge en yrkestitel, medan det estetiska programmet är ett högskoleförberedande program där tanken är att man ska vidareutbilda sig på universitet/högskola. Om man skulle hårdra resonemanget om fast anställning direkt efter avslutad utbildning så skulle det ju i längden betyda att alla naturvetare borde vara färdiga läkare efter studenten och att de som läst ekonomi ska vara jurister samma dag som de står med studentmössan i handen. Detta för att ett program ska “löna” sig. Är det så det ser ut i verkligheten? Svar nej.

Min åsikt är att man ska gräva där man står och även se möjligheterna där. På estetiska programmet, liksom på andra program, finns det otroligt hängivna och kunniga lärare som varje dag går till sitt arbete och gör världen bättre. Under mina tre år som elev på estet så var det faktiskt inte min musikaliska resa som jag värdesatte mest, utan den resa där jag lärde mig att samarbeta med likasinnade och utvecklade respekt och förståelse på en ny nivå. Trots att jag idag inte försörjer min på min musikalitet (som vissa av mina klasskompisar gör!) är jag evigt tacksam för all erfarenhet min utbildning har gett mig.

Som folkvald politiker tycker jag att du, Claës Ljung, när du får möjlighet efter pandemin ska ta trapporna upp i Falkhallen och besöka estet. En plats där nyfikenhet och respekt skapar något som kallas för mångfald. Något som jag tror att du kan lära dig mycket av!

Tacksam estet