Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Röda skor är uppställda i en manifestation mot våld mot kvinnor i Bryssel på Orange Day 2019.  Bild: Francisco Seco
Röda skor är uppställda i en manifestation mot våld mot kvinnor i Bryssel på Orange Day 2019. Bild: Francisco Seco

Alla dagar borde vara Orange Day!

Stoppa allt våld mot kvinnor och flickor, det får aldrig accepteras.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

2008 startade FN kampanjen UNITE to end violence against woman (Deklarationen om avskaffandet av mäns våld mot kvinnor). Deklarationen slog fast att våld mot kvinnor hindrar dem att uppnå jämställdhet i samhället i juridisk, social, politisk och ekonomisk mening. Den inleds den 25 november och den dagen blev då Orange Day. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. Orange Day är inledningen på en 16 dagar lång internationell kampanj mot det patriarkala våldet och avslutas 10 december.

Men detta har inte stoppat våldet. Fortfarande har en tredjedel av världens kvinnor upplevt antingen fysiskt och/eller sexuellt våld. I vissa länder är det hela 70 procent som utsatts för våld av en intim partner. Våldet mot kvinnor är en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna. Det drabbar kvinnor oavsett religiös eller etnisk tillhörighet, social status eller geografisk plats. Miljontals kvinnor lever i länder där våld mot kvinnor inte ens är ett brott. Våldet tar sig många former. I hemmet, i nära relationer, sexuella trakasserier, könsstympning, barnäktenskap, trafficking, sexuellt våld i krig och mord.

"Sexuellt våld mot kvinnor är förankrat i århundraden med manlig dominans. Låt oss komma ihåg att den ojämställdhet mellan könen som ligger bakom våldtäktskultur är en fråga om makt" (ur FN:s uttalande om avskaffandet av kvinnovåld).

Våldet mot kvinnor har ökat markant under pandemin. FN uppmanar världens regeringar att göra skydd av kvinnor till en central del av insatserna under pandemin.

I Sverige ökade anmälningarna om misshandel inom parrelationer under våren 2020 med 61 procent!

Var tredje vecka dödas en kvinna av våld i en nära relation.

Stoppa allt våld mot kvinnor och flickor, det får aldrig accepteras.

Låt oss göra alla dagar till Orange Days.

Lilian Granberg, Ulla Ohlsson Kommunistiska Partiet