Precis som alla skolor i Sverige lyder Nyhemsskolan under stränga kvalitetskrav och strikt kontroll, skriver insändarskribenten. Bilden är från en annan skola.
Precis som alla skolor i Sverige lyder Nyhemsskolan under stränga kvalitetskrav och strikt kontroll, skriver insändarskribenten. Bilden är från en annan skola. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Alla barn borde få chans att gå i en småskalig skola

Nyhemsskolan har ingen koppling till något specifikt kristet samfund. Vi driver ingen särskild kristen agenda. Men vi samarbetar med flera olika kyrkor i Varberg när det gäller till exempel avslutningar och högtider, skriver skolans styrelse.

ANNONS
LocationVarberg||

Svar

på ledaren ”Klarar sig Varbergselever undan Herrans hårda tukt?

På ledarplats ger Maria Haldesten (senast 18/8) en mustig skildring av verksamheten på vår skola Nyhemsskolan, Varbergs kristna skola. Hon drar, utan att verka veta så mycket om just vår skola, besynnerliga paralleller till andra friskolor som hamnat i blåsväder.

Vi vill gärna berätta lite om vår lilla skola. Skolan drivs av en ekonomisk förening. Majoriteten av styrelsen utgörs av engagerade föräldrar. Vi bedriver förskoleverksamhet och skola F-9 om ungefär 175 barn och ungdomar. Vi satsar på små klasser. Vi tycker att alla barn borde få chans att gå i en småskalig skola. Och på tal om det, så får vår skola toppbetyg vad gäller trygghet i Skolinspektionens enkät. Hos oss finns kunniga och engagerade pedagoger som varje vardag ger våra barn och ungdomar en allsidig undervisning. Varenda krona går tillbaka till verksamheter för våra elever och till att driva vår skola.

ANNONS

Precis som alla skolor i Sverige lyder Nyhemsskolan under stränga kvalitetskrav och strikt kontroll. De konfessionella aktiviteter som vi har är frivilliga. Hos oss är alla barn välkomna, vare sig de räknar sig som kristna eller har en annan religion. Eller om det är så att de inte tror på någon gud alls. Men det finns naturligtvis moderna kristna grundvärderingar som präglar vårt sätt att förhålla oss till varandra på Nyhemsskolan, såsom respekt, solidaritet, ärlighet och att verkligen vilja se varje människa. Vi tror faktiskt att det vore bra om ännu fler skolor i Sverige kunde genomsyras av ett sådant förhållningssätt.

Nyhemsskolan har ingen koppling till något specifikt kristet samfund. Vi driver ingen särskild kristen agenda. Men vi samarbetar med flera olika kyrkor i Varberg när det gäller till exempel avslutningar och högtider.

Att driva skola med föräldraförankrad huvudman är ingen lätt sak. Det ska det naturligtvis inte vara – vi tycker också att man ska ställa höga krav på skolor och på deras huvudmän. Men ibland ställs det så höga krav, att nästan bara kommuner och vinstdrivande koncerner har administrativa muskler att uppfylla dem. På engagerade och ideellt arbetande föräldrar blir kraven tidvis orimliga.

Därför har vår förening sökt ett tätare samarbete med PIBUS, Peter Isaac Beéns utbildningsstiftelse. De har stor erfarenhet av att bedriva skolverksamhet. Denna strategi har inte lyckats. Nu fortsätter Nyhemsskolan som fristående ekonomisk förening, och vi får hitta andra sätt att stötta de föräldrar som arbetar ideellt och engagerar sig i sina barns utbildning.

ANNONS

Det finns plats för och behov av en liten, trygg, öppen och högkvalitativ kristen skola i Varberg. Vi erbjuder ett alternativ som passar vissa, som ett komplement till andra skolor i Varberg. Det ger konstruktiv valfrihet för Varbergs elever och föräldrar. Och bra utbildning till våra barn och ungdomar.

Styrelsen för Nyhemsskolan, Varbergs kristna skola

genom Daniel Larsson, ordförande

Svar

från ledarredaktionen:

Märkligt att Nyhemsskolan inte förstår varför det väcker onda aningar när man vill skapa förändring genom knyta sig närmare en stiftelse med gammelkonservativ inriktning. Antingen känner man inte till att stiftelsen har kopplingar till den församlingsfakultet som utbildar präster som inte accepterar Svenska kyrkans ordning med kvinnliga präster. Eller så vill man inte låtsas om att en förändring av huvudman skulle kunna vrida skolans utveckling på ett sätt som kanske inte alla brukare känner sig bekväma med. Förvaltningsrätten har skäl för sitt negativa utslag.

Maria Haldesten

politisk redaktör

LÄS MER:Klarar sig Varbergselever undan Herrans hårda tukt?

ANNONS